Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

De amerikanska börserna steg kraftigt under onsdagen. Arkivbild.

Rally på Wall Street

Wall Street behövde kanske ett kort juluppehåll för att bryta den negativa trenden? Under onsdagen steg de amerikanska börserna mycket kraftigt och svarade för den största uppgången på mer än nio år.

Innan dagens uppgång hade börserna fallit åtta handelsdagar på raken. Oron på marknaden har förstärkts av bland annat president Donald Trumps budgetbråk. På julafton rasade exempelvis Dow Jones 2,9 procent.

Men när de amerikanska börserna öppnade igen på onsdagen gick det åt ett helt annat håll. Dow Jones steg 5,0 procent, S&P500 klättrade 5,0 procent och Nasdaq ökade hela 5,8 procent. Det är den största procentuella uppgången på en dag för börserna sedan den 23 mars 2009.

- Vi får vara beredda på att marknaden fortsätter att svänga. Allting handlar om spekulationer och då kommer det att bli så här svajigt, säger Joakim Bornold, sparekonomi vid Söderberg & Partners.

Han pekar också på att det är färre som handlar under mellandagarna och det bidrar till att det blir större kursrörelser.

En av dagens vinnare var nätjätten Amazon, som steg mer än 9 procent efter rapporter om starka försäljningssiffror för julhandeln.