Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uppfödning av ekologiska grisar. Arkivbild.

Prognos: Usel lönsamhet för grisbönder

Svenska lantbrukare gör i svallvågorna av sommartorkan de svagaste resultaten som prognosmakaren LRF Konsult uppmätt. Särskilt drabbade är bönderna och bolagen inom grisköttsproduktionen, visar lönsamhetsrapporten.

Sommarens extremväder kommer lysa igenom i svenska lantbrukares bokslut, enligt LRF Konsults beräkningar.

Enligt prognosen kommer effekterna av torkan också att medföra allvarliga ekonomiska konsekvenser för många av företagarna flera år framöver.

Foderbrist största boven

När nu spannmålsskörden bedöms uppgå till 50–70 procent av fjolårets storlek tvingas bland annat grisuppfödare till dyrare foderimport. Enligt rapporten väntas priset på spannmålsfoder stiga med 25 procent under det andra halvåret 2018.

- Inriktningen mot grisköttsproduktion är under normala väderförhållanden en sektor med små marginaler.

- När då foder, som är en betydande del av en grisuppfödares omkostnader, kraftigt stiger slår det igenom på lönsamhetssidan, säger Stefan Nypelius, affärsrådgivare på LRF Konsult.

Uppslutningen når inte bonden

Konsumenten kommer troligtvis inte märka av grisproducenternas allt tristare resultatposter de kommande månaderna. Slakten har ökat medan priset som betalas för djuren ligger under 2017 års nivåer. Och hittills har uppslutningen kring att köpa lokalproducerat kött inte märkts av i grisköttsföretagens plånböcker.

- Än så länge har bonden inte märkt av det. Effekten av att köpa svenskt kött dämpas genom leden i grisköttsproduktionen, säger Nypelius.

Sammantaget kan företagarna på grisköttssidan vänta sig en ökning av produktionskostnaderna med 1,5–2 kronor per kilo kött i år, jämfört med 2017,

Sammantaget spår LRF Konsult i prognosen stigande produktionskostnader om 1,5–2 kronor per kilo griskött i år jämfört med 2017.

-