Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tillverkning av lager vid SKF:s fabrik i Göteborg. Arkivbild.

Prognos sänker SKF

Kullagerjätten SKF redovisar en vinstökning. Men vd Alrik Danielson räknar med att efterfrågan under tredje kvartalet blir lägre jämfört med det föregående kvartalet, och att det tar tid att höja priserna. Aktien föll tungt på börsen.

SKF steg inledningsvis på Stockholmsbörsen, men vände ned när investerarna hade lyssnat på vd Alrik Danielsons kommentarer om bolagets utveckling, bland annat om priserna på bolagets produkter som tar tid att få upp. Vid lunchtid hade aktien tappat drygt fem procent.

För andra kvartalet blev det ett vinstlyft. SKF redovisar en vinst före skatt på 2,1 miljarder kronor för andra kvartalet 2017, vilket kan jämföras med vinsten på 1,7 miljarder kronor motsvarande period i fjol. Resultatet var i linje med analytikernas förväntningar, enligt Reuters sammanställning.

Rörelsemarginalen, justerad för så kallade jämförelsestörande poster, steg med en procentenhet till 12,0 procent.

Omsättningen uppgick till 20,2 miljarder kronor, jämfört med 18,3 miljarder kronor ett år tidigare. Här låg förväntningarna i snitt på 2,3 miljarder kronor.

I rapporten skriver Danielson att SKF tror på en fortsatt bred aktivitet och tillväxt inom industrin under andra halvåret.

"Efterfrågan på våra produkter och tjänster för tredje kvartalet 2017 förväntas därför att vara högre jämfört med samma period föregående år", skriver han.

Jämfört med andra kvartalet väntas dock efterfrågan sjunka, i synnerhet i Europa, där SKF räknar med "avsevärt lägre" efterfrågan.

Enligt Danielson var försäljningsutvecklingen positiv i samtliga regioner under andra kvartalet.