Vissa kommer att få mer kvar i plånboken om överenskommelsen går igenom. Arkivbild.
Vissa kommer att få mer kvar i plånboken om överenskommelsen går igenom. Arkivbild.

Privatekonom: De tjänar mest på avtalet

Överenskommelsen mellan C, L, S och MP leder till förändringar i privatekonomin för stor grupper.

ANNONS
|

Om överenskommelsen går igenom ska en omfattande skattereform genomföras som bland annat sänker skatten på arbete.

Även om inga exakta siffror anges i det dokument som partierna gjort tillgängligt framgår att marginalskatten sänks, alltså den skatt du betalar in på din sist intjänade tusenlapp. Det leder till att färre kommer betala statlig inkomstskatt.

- I de förslagen som presenteras så finns det en rätt tydlig inriktning mot att de högsta skatterna ska ner, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

ANNONS

Skatt tas bort

Ligger man i dag över gränsen på 689300 kronor och därmed betalar 5 procent högre skatt (den så kallade värnskatten) kan det vara en betydelsefull förändring och ge några extra hundralappar i fickan, enligt Magnusson. Men förslaget kommer att leda till debatt, tror han.

- De med höga inkomster kommer att tjäna mer på det här än de med låga inkomster.

Centern, Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna är överens om att värnskatten ska tas bort 2020. Det är en stor förändring, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

- Värnskatten läggs på toppen av alla andras skatter så det innebär att det som betalar väldigt mycket i skatt skulle betala mindre. Det har varit många önskemål om det i olika sammanhang, framförallt från Allianssidan.

En annan förändring som införs om överenskommelsen går igenom och som kan ha inverkan på privatekonomin är rut-avdraget. Det utökas till fler tjänster och taket trefaldigas till 75000 kronor.

ANNONS

Kan vara bedrägligt

Även införandet av en familjevecka kan ha betydelse. Den gör att föräldrar med unga barn kan få ledigt inom ramen för föräldraförsäkringen för att ta ut vid lov, planeringsdagar och liknande. Men Ingela Gabrielsson varnar för att förmånen kan vara bedräglig genom att skolor kanske därmed håller stängt vid andra tillfällen.

- Jag förstår för småbarnsföräldrar att de är positiva i första steget.

Jens Magnusson säger att förändringarna på bostads- och arbetsmarknaden är de som i slutändan kan ha störst betydelse på privatekonomin hos vissa grupper. En sådan förändring är att den så kallade uppskovsräntan, eller flyttskatten som den också kallas, avskaffas. Uppskovsräntan är den skatt om cirka 0,5 procent per år som bostadsförsäljare som fått uppskov på sin reavinstskatt betalar.

Enligt överenskommelsen införs nu också fri hyressättning – alltså marknadshyror – vid nybyggnation. Nyproduktion utgör dock enbart en marginell andel av det totala hyresbeståndet.

TT

Fakta: De viktigaste förslagen

Här är några av de viktigaste ekonomiska förslagen i den politiska överenskommelsen mellan S, MP, C och L.

Beskattningen av små och medelstora företag ska ändras. Arbetsgivaravgifter sänks.

Värnskatten avskaffas från och med den 1 januari 2020.

En grön skatteväxling genomförs.

Familjevecka införs. Detta betyder att föräldrar till barn mellan 4–16 år som arbetar får ta tre lediga dagar inom ramen för föräldraförsäkringen. Ensam vårdnadshavare får ta sex dagar.

Taket i Rut ska trefaldigas och utvidgas till tvätt, flytt-, hämt- och trygghetstjänster.

Avskaffande av ränta på uppskovsbeloppet, det vill säga på gamla vinster från bostadsförsäljningar.

Fri hyressättning vid nyproduktion införs.

Etableringsjobb införs med lägre lön för nyanlända och långtidsarbetslösa. Arbetsförmedlingen reformeras.

Flygskatten behålls tills vidare.

Fri hyressättning vid nybyggnation införs. Flyttskatten tas bort.

ANNONS