Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fingerprint Cards vd Christian Fredrikson leder ett pressat bolag.

Prisras får Fingerprint på fall

Precis som väntat rasar vinsten för biometriföretaget Fingerprint Cards. Och motgångarna kommer att fortsätta ett tag till, spår vd Christian Fredrikson. Sedan hoppas han att smarta kort ska lyfta det krisande bolaget.

Pressat av fallande priser och tilltagande konkurrens blev det förlust under fjärde kvartalet, något bolaget flaggade för nyligen.

- Det har varit ett utmanande år. Det är inte bara en konkurrenssituation. Nu har vi en stagnering i marknaden i Kina, säger vd Christian Fredrikson till TT.

Förlusten landar på 40,7 miljoner kronor före skatt för fjärde kvartalet, jämfört med vinsten på 547 miljoner kronor samma period året före. Försäljningen rasade, från 1,6 miljarder till 615 miljoner kronor.

Fortsatt svag marknad

Och bolaget räknar med att även första kvartalet i år kommer att vara tufft.

Fingerprint är helt beroende av vad som händer på den kinesiska marknaden, och där har mobilförsäljningen bromsat in. Dessutom, när marknaden för biometri sköt fart kring 2014, hade Fingerprint knappt några konkurrenter. I dag räknar vd:n till ett 30-tal bolag.

Det genomsnittliga försäljningspriset på bolagets produkter rasade med 30 procent under 2017.

- Vi förutsåg att våra marknadsandelar skulle falla och att priserna skulle falla. Men hastigheten som utvecklingen har skett i kunde nog ingen förutse, att det har gått på tolv månader och inte säg tre år. Vi har velat behålla vår marknadsledande position, så vi har fått sänka priserna.

Besparingar slår igenom

Bolaget hoppas att smarta kort, det vill säga betalkort med biometrilösningar, ska bli nästa stora inkomstkälla. Christian Fredrikson räknar med att marknaden tar fart senare i år. För samtidigt som vissa saker rör sig snabbt, rör sig andra mer långsamt.

- Det är en lärdom, att det har tagit längre än Fingerprint hade tänkt sig för vissa produkter att slå igenom. Men nu är hela kortindustrin med. Helt klart kommer det att hända i år.

Aktieägarna har haft en deprimerande resa från kurstoppen vid slutet av 2015 på cirka 130 kronor per aktie, till omkring 11 kronor i dagsläget.

- Vi försöker som bolag göra de rätta sakerna och slåss på marknaden. Aktiekursen är inget jag kommenterar, säger Fredrikson.