Eluppvärmda fritidshus är vanligt, men det finns enligt Energimyndigheten också 150 000 villor i landet som värms upp med direktverkande el. Arkivbild
Eluppvärmda fritidshus är vanligt, men det finns enligt Energimyndigheten också 150 000 villor i landet som värms upp med direktverkande el. Arkivbild Bild: Hasse Holmberg/TT

Prischock värst för eluppvärmda villor

En ovanligt kall start på vintern och historiskt höga elpriser. Kombinationen slår hårdast mot Sveriges 150 000 hushåll som värmer upp villan med direktverkande el.

ANNONS

Allra värst blir elräkningarna för villaägarna med eluppvärmning i södra Sverige, där elpriserna är väsentligt högre än i norr. Och extra tufft blir det om hushållet har investerat i en el- eller hybridbil, som ska laddas upp också.

– En villa som förbrukar kanske 2 500 kilowatt kan få en elräkning på över 10 000 kronor per månad, säger Daniel Liljeberg, chefsekonom på Villaägarnas riksförbund, med hänvisning till den senaste tidens rekordhöga elpriser.

Liljeberg har sedan augusti varnat för en tuff vinter för alla som använder el som energikälla för uppvärmningen.

150 000 villor

Enligt Energimyndigheten hade i fjol omkring 150 000 villor direktverkande el för uppvärmning. Det motsvarar lite mer än sju procent av landets dryga två miljoner villor.

ANNONS

Men handläggaren Lars Nilsson på Energimyndigheten tillägger att även de 1,2 miljoner villor som har olika typer av värmepumpar använder el för att driva sina uppvärmningsanläggningar, även om det inte blir lika intensiv elanvändning som när element drivs direkt av el.

– Den här vintern kan hushållen inte göra så mycket, inte mer än att försöka hålla nere sin elkonsumtion, säger Daniel Liljeberg.

Det är alltid möjligt att skydda sig mot pristopparna genom att gå över till fast elpris i sitt avtal med elleverantören. Men det är inte säkert att det lönar sig med det ansträngda läget på elmarknaden just nu.

– När förväntningarna om ett högt elpris stiger så ökar priset på fasta elpriser också. Det är en avvägning varje hushåll måste göra, säger Liljeberg.

– Om man binder elpriset nu får man betala ett ganska högt pris länge. Det ska ställas mot att man kan få ett högre elpris de närmaste 3–4 månaderna som sedan kan falla tillbaka, tillägger han.

Fast elpris på hög nivå

På elbolaget Eon tar man just nu emot ovanligt många samtal från oroliga kunder som vill diskutera elpriset.

– Vi ser att det jämfört med i våras är dubbelt så många som vill ha ett fast pris, säger Lotta Aronsson, elprisexpert på Eon.

ANNONS

Hon håller samtidigt med Liljeberg om att det inför beslutet om fast eller rörligt pris är svårt att veta vart elpriserna tar vägen nästa år.

– Det kommer att vara ett högt pris i alla fall under vintern. Det är vi alla eniga om. Men hur det blir sedan är svårt att säga, säger hon.

Hon bekräftar också att ett fast pris i nuläget hamnar på "en rätt hög nivå".

– Om jag känner att det är på gränsen för vad jag klarar av kan det vara läge att låsa priset. Men om man känner att man klarar av svängningarna är det en risk man kan ta att ligga kvar med rörligt pris.

ANNONS