Telia, med vd Johan Dennelind, redovisar ett kraftigt vinstfall. Arkivbild
Telia, med vd Johan Dennelind, redovisar ett kraftigt vinstfall. Arkivbild

Pressat Telia planerar nedskärningar

Telekombolaget Telias kvartalsresultat levde inte upp till förväntningarna och aktien backade 4,6 procent efter rapporten. Verksamheten i Sverige utvecklas svagt och vd Johan Dennelind planerar nya nedskärningar.

ANNONS
|

Hårt pressade Telia behöver spara ännu mer. I den svenska verksamheten ska kostnaderna ner tre procent i år. Det kommer att innebära personalnedskärningar, enligt vd, men hur många tjänster det rör sig om kan han inte säga i nuläget.

- Vi har börjat diskussionerna med facket i dag, säger Johan Dennelind.

Stort omställningsarbete

Telia är sedan flera år inne i ett omställningsarbete för att få upp lönsamheten och det är inte första gången som bolaget sparkar personal. Under 2017 försvann flera hundra tjänster från Sverige.

ANNONS

- Vi ställer om den svenska verksamheten i grunden, tar bort gamla system och sätter in nya. I takt med att vi gör det kan vi också bli färre, både konsulter och anställda, säger Johan Dennelind.

Omställningen handlar också om att vissa funktioner centraliseras och att tjänster då kan flyttas från Sverige. Men Dennelind säger att man ser över verksamhet även i andra länder.

- Det är en del i vår verksamhet nu, att vi varje år måste minska kostnaderna.

Agneta Ahlström, fackordförande för Unionen, vill inte kommentera något i nuläget.

Avvecklar kopparnätet

Telias problem handlar bland annat om att bolaget håller på att avveckla kopparnätet och övergå till andra affärslösningar, som fiber.

- De tappar kunder på gamla tjänster och det pressar resultatet. De försöker växa på andra områden, fiber- och tv-intäkter, men ofta kommer den typen av intäkter med lägre marginaler, säger Stefan Billing, analytiker på Kepler Cheuvreux.

ANNONS

Samtidigt går det inte att dra ner kostnaderna för kopparnätet i samma utsträckning som kunderna, och därmed intäkterna, försvinner.

- Du kan inte stänga ett ställe när du har ett antal kunder kvar, säger Stefan Billing.

Vinsten före skatt landade på 1,7 miljarder kronor under fjärde kvartalet, vilket kan jämföras med vinsten på nästan 4 miljarder kronor motsvarande period året före. Det är sämre än väntat och framför allt är det den svenska delen som inte lever upp till förväntningarna.

- Det är några stora kreditförluster som vi inte borde haft. Vi har också investerat mer i marknaden i Sverige i kvartal fyra än vad vi gjort tidigare. Det är positivt långsiktigt men inte i kvartalet, säger han.

Svag svensk marknad

En positiv signal, enligt analytikern Stefan Billing, är att bolaget lagt mer pengar på försäljning under fjärde kvartalet.

ANNONS

- Det gör ont nu men borde rimligtvis få effekt senare, säger han.

Flera orosmoln kvarstår när det gäller utvecklingen för Telia.

- Den svenska marknaden är svag, och nu saktar tillväxten in i Sverige. Reallönerna utvecklas också svagt. Det finns risk att den svenska marknaden fortsätter att vara en utmaning, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

Under december såldes verksamheterna i Uzbekistan och Kazakstan och Telia är två steg närmare att helt lämna en riktig surdeg bakom sig. Någon slutnota för det som Dennelind själv kallar "äventyret" borta i Eurasien finns ännu inte.

- Det har inte varit något bra och värdeskapande för Telias aktieägare. Vi får göra en slutnota när det är helt ute, säger han.

ANNONS
TT

Fakta: Telias delår i siffror

Siffror i miljoner kronor om inget annat anges.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 2:36 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 2:30 kronor per aktie.

Källa: Telia

ANNONS