Jerome Powell. Arkivbild.
Jerome Powell. Arkivbild.

Powell ny chef för Federal Reserve

President Donald Trump nominerar Jerome Powell till ny amerikansk centralbankschef.

ANNONS
|

Powell har den senaste månaden seglat upp som favorit att efterträda Janet Yellen som ny chef för Federal Reserve när hennes mandat löper ut i februari 2018.

Jerome Powell, som sitter i Feds styrelse, har stöttat Yellens försiktiga räntepolitik och vid mötena röstat som hon. Senast i onsdags behölls styrräntan oförändrad. Bedömarna räknar med ytterligare en höjning före årsskiftet. I dag ligger styrräntan i intervallet 1,00–1,25 procent.

Goda nyheter

Powell bedöms också vara orädd för att ändra den nuvarande linjen, att minska centralbankens stödköpsprogram, om den gynnsamma ekonomiska utvecklingen skulle komma på skam.

ANNONS

För aktiemarknaderna är utnämnandet av Powell goda nyheter. Några av de andra kandidaterna är mer hökaktiga, och skulle kunna gå hårdare fram med fler räntehöjningar när ekonomin växer starkt.

En jurist

Nordeas chefsekonom Annika Winsth säger att Powell inte är någon kontroversiell person. Däremot är han jurist och inte ekonom som Janet Yellen och hennes företrädare Ben Bernanke.

- Det man har diskuterat på marknaden är om att det skulle bli kris så har det varit en enorm fördel att ha haft två så kunniga och erfarna ekonomer som Bernanke och Yellen. Jag tror att det kan vara en kontrast med en jurist, säger hon till TT.

Annika Winsth tror inte att marknaden kommer att bli särskilt nervös över nomineringen av Jerome Powell.

- Det var väntat och han är väldigt mycket av det som Yellen har varit.

ANNONS

Den amerikanska senaten ska slutligen godkänna Powell som ny centralbankschef.

TT-Reuters

ANNONS