Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Swedbankaktien sjunker på börsen efter beskedet om razzian. Arkivbild.

Polisrazzia pågår på Swedbanks huvudkontor

Polisen från Ekobrottsmyndigheten genomför just nu en razzia på Swedbanks huvudkontor, skriver myndigheten på Twitter. Det handlar om den pågående förundersökningen gällande röjande av insiderinformation.

"EBM kan bekräfta de medieuppgifter som gör gällande att ett tillslag pågår på Swedbanks huvudkontor. Tillslaget genomförs av poliser från EBM:s Finansmarknadskammare på uppdrag av chefsåklagare Thomas Langrot med anledning av den pågående förundersökningen mot Swedbank", skriver myndigheten.

Ekobrottsmyndigheten inledde i februari en förundersökning mot Swedbank gällande misstanke om obehörigt röjande av insiderinformation.

Det handlar om uppgifter om att storägare fick förhandsinformation om SVT:s granskning om den misstänkta penningtvättskandalen i Baltikum.

"Jag har på eget initiativ inlett en förundersökning då det finns skäl att anta att obehörigt röjande av insiderinformation skett till de 15 största ägarna i Swedbank innan inslaget i SVT. Den fortsatta utredningen får visa vilken information som lämnats", sade chefsåklagare Thomas Langrot i ett pressmeddelande när myndigheten meddelade att förundersökningen inletts.

Räden mot Swedbanks huvudkontor har ingenting att göra med den amerikanske affärsmannen Bill Browders polisanmälan om misstänkt penningtvätt, säger den ansvarige åklagaren i det ärendet.

Inget beslut är fattat ännu om en eventuell förundersökning i det fallet, säger åklagare Per Håkan Larsson vid Ekobrottsmyndigheten till TT.

Swedbankaktien backar sju procent på börsen efter beskedet.

Rättelse: I en tidigare version angavs fel efternamn på åklagare Per Håkan Larsson.