SAS-piloter i Danmark, Norge och Sverige har varslat om strejk från den 26 april om förhandlingarna med arbetsgivarsidan inte går framåt. Arkivbild.
SAS-piloter i Danmark, Norge och Sverige har varslat om strejk från den 26 april om förhandlingarna med arbetsgivarsidan inte går framåt. Arkivbild.

Pilotbrist ger fördel i förhandlingar

Lönerna är höga, men inte i nivå med kollegorna runt om i Europa. SAS-piloterna är inte nöjda med sina villkor och hotar med strejk. Global brist på piloter gör att yrkesgruppen sitter med guldkort på hand i förhandlingar, enligt flygexperten Jan Ohlsson.

ANNONS
|

Förhandlingarna mellan SAS och piloter i Danmark, Norge och Sverige har nått vägs ände. Medlare har utsetts för att bistå i konflikten som handlar om nya kollektivavtal.

Allt för mycket helgjobb, oförutsägbara arbetstider och löner som halkat efter drar ner humöret hos piloterna.

Tiden då pilot sågs som ett glamoröst yrke med generösa villkor och luftiga arbetsscheman må vara förbi. Frågan är om villkoren kan anses dåliga?

- Visst har de stått tillbaka något genom åren för att få företaget på fötter när man höll på att gå i konkurs. Men att stå tillbaka betyder inte att man har dåliga villkor, säger Jan Ohlsson.

ANNONS

Ändrade resmönster

Enligt Svenskt Näringsliv är snittlönen för svenska SAS-piloter 93000 kronor i månaden inklusive tillägg och traktamenten, en siffra som piloterna själva dock inte känner igen.

Att pilot fortfarande är ett höglöneyrke råder ingen tvekan om, även hos SAS, enligt Jan Ohlsson.

- På alla storbolag, från Ryanair till Norwegian till SAS är pilot ett höglöneyrke fortsatt på alla sätt och vis, säger han.

Dock har branschen på olika sätt förändrats vilket givetvis också påverkar piloternas arbetssituation. Ett ökat kommersiellt resande innebär högre tryck på helgresor och resor under semesterperioder. Föränderliga resmönster innebär också snabba växlingar i planeringen för bolagen. Det påverkar givetvis piloternas arbetsscheman, enligt Jan Ohlsson.

- Det är en viktig inkomstbit för SAS att flyga semesterresenärer över helgen. Då stod flygplansflottan ofta still förr. Nu rullar den som mest då, säger Jan Ohlsson.

Globalt bristyrke

Mer helgjobb kan också vara en konsekvens av en allmän pilotbrist.

ANNONS

Pilotbristen är global. FN:s luftfartsorganisation ICAO beräknade i fjol att det behövs 620000 piloter till år 2036 och att 80 procent av dessa måste utbildas tills dess.

Jan Ohlsson anser att det ger piloterna en fördel i förhandlingarna.

- Piloter har på något vis en global anställningstrygghet. De får jobb när de vill, bara de är utbildade på rätt flygplanstyp. SAS har vanliga flygplanstyper som Boeing och Airbus och där är bristen på piloter och pensionsavgångarna relativt stora, säger Jan Ohlsson.

Men bolagen kan ha svårt att möta kraven. Även om lönsamheten förbättrats hos SAS är prispressen i hela branschen fortsatt stor.

- Kostnaderna ökar men intäkterna ökar inte. Det är inget som är unikt för SAS, säger Jan Ohlsson.

"Halkat efter"

SAS piloter anser sig också ha halkat efter lönemässigt, jämfört med andra skandinaviska och europeiska kollegor, enligt Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS-sektionen på Svensk Pilotförening.

ANNONS

- Vi kan bevisa att vi har halkat efter både på tjänstgörings- och på lönebiten. Vi har ställt upp och hjälpt företaget och nu när det går bra för SAS önskar vi få prata om de skillnader som gjort att vi halkat efter, säger han.

Han vill inte uppge några siffror för piloternas löner med hänvisning till att det är komplext och beror på att karriärerna ser olika ut för olika piloter, och anser att det ger fel fokus på förhandlingarna.

TT

Fakta: Över 800 flygningar par dag

Scandinavian Airlines, eller SAS, har fler än 30 miljoner passagerare varje år och genomför över 800 flygningar per dag.

Flygbolaget har fler än 10000 heltidsanställda, varav drygt 1300 piloter, enligt uppgifter till TT 2016.

Fackorganisationen SAS Pilot Group, som samlar 95 procent av piloterna i Danmark, Norge och Sverige, har lagt varsel om konflikt med total arbetsnedläggelse från midnatt den 26 april i alla tre länder.

2016 drabbades omkring 100000 resenärer under en fyra dagar lång pilotstrejk. Totalt 450 flyg ställdes in och strejken beräknades kosta SAS 20 miljoner kronor om dagen.

Källa: SAS, SAS Pilot Group

ANNONS