Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen efter mötet i finansutskottet med anledning av uppgifterna om misstänkt penningtvätt i storbankerna Nordea och Swedbank.
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen efter mötet i finansutskottet med anledning av uppgifterna om misstänkt penningtvätt i storbankerna Nordea och Swedbank.

Personalbrist sinkar granskning av pengatvätt

Arbetet mot penningtvätt har tappat i tempo på grund av hög personalomsättning, enligt Finansinspektionens chef Erik Thedéen som vill ha mer pengar. Nu tillsätts snart ett operativt arbete med balterna om bättre tillsyn över gränserna.

ANNONS
|

Finansinspektionen (FI) har begärt tio miljoner extra för att öka tempot på penningtvättillsynen i spåren av de misstänkta skandalerna i Swedbank och Nordea om miljardbelopp som tvättats vita.

Myndigheten har haft problem på personalsidan.

- Vi har haft vissa tempoförluster på grund av avhopp, säger Thedéen som på torsdagen var kallad till riksdagens finansutskott för att förklara sig efter kritik mot att myndigheten gör för lite.

ANNONS

Han hoppas nu få mer pengar och därmed kunna anställa fler, och "vi kommer definitivt att bygga ut vår kapacitet", säger han.

Fortsatt förtroende

Efter finansutskottets möte uppgav flera ledamöter att de känner fortsatt förtroende för FI:s tillsynsverksamhet.

- Det gör jag, vi har haft ett mycket bra möte, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

M, liksom andra partier, anser dock att FI behöver mer resurser mot penningtvätt.

- Bankerna har enormt många tjänstemän, medan Finansinspektionen är relativt liten, säger Svantesson.

Finansutskottets ordförande, socialdemokraten Fredrik Olovsson, uppger att han inte känner till något exempel på att myndigheterna förlorat i högre instans när de velat straffa företag med sanktioner.

- Det tyder på att det kan finnas ett ytterligare utrymme för att vara ännu skarpare, det tycker jag att man ska vara, säger han.

ANNONS

Olovsson vill ge FI mer resurser och tycker att bankerna ska betala för det med höjda tillsynsavgifter.

Riksbankschefen Stefan Ingves konstaterar att Internationella valutafonden (IMF) i samtliga tre granskningar konstaterat att FI har haft för små resurser. Ingves antyder att det finns en viss naivitet i synen på penningtvätt.

- Att det finns ett visst mått av god tro, givet de grannar som vi har, säger han.

Självkritisk

Erik Thedéen medger att myndigheten säkert hade kunnat göra mer för att granska bankernas bristfälliga kontroll av de smutsiga miljarderna, pengaströmmar som ofta kommer från Ryssland.

- Jag tror det finns anledning för många i det här systemet att vara självkritiska. Vi skulle kunna ha haft en högre tillsynsintensitet, säger Erik Thedéen.

Det är ofta det internationella samarbetet myndigheterna emellan som fallerar, enligt Thedéen. Nu drar FI igång ett samarbete med de baltiska motsvarigheterna.

ANNONS

- Vi kommer snart att tillsätta ett operativt samarbete, och inte bara utbyta information, säger Thedéen.

Inte för mjuka

Huruvida FI kommer att gå till botten med gamla misstänkta penningtvättaffärer i exempelvis Swedbank är oklart i dagsläget, enligt Thedéen.

Han tillägger att det samtidigt är viktigt att förstå att det i nuläget återstår många frågetecken kring de misstänkta transaktionerna som nu utreds.

- Det kan vara så att bulken av de här transaktionerna ligger tillbaka i tiden och det kan vara så att mycket ligger i Baltikum. Men vi kan göra mer och vi ska göra mer och det samlade svenska systemet måste stärkas.

Enligt Thedéen finns det inget fog för kritiken mot FI att de ska ha varit för mjuka mot bankerna vad gäller penningtvätt.

- Vi tillämpar rättssäkra och mycket gedigna processer så att de beslut som vi kommer fram till ska hålla och vara väl genomtänkta, säger han.

ANNONS

- FI har mycket makt och den makten måste hanteras med förstånd och det är det vi gör, fortsätter han.

TT

ANNONS