Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pensionärernas plånböcker i valfokus.

Pensionen viktigast för väljarna

På gator och torg är de varandras värsta fiender – men privatekonomiskt står ytterkantspartierna Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet inte jättelångt ifrån varandra. Det är mer pengar till många grupper och mest flörtar SD och V med de arbetslösa.

Över häften av väljarna tycker att privatekonomiska frågor är viktiga för hur de tänker rösta, visar en Sifo-undersökning som Swedbank beställt. TT har bett bankens privatekonomer räkna på hur partiernas privatekonomiska förslag ser ut.

En klar vinnargrupp är pensionärerna – oavsett vem som vinner valet blir det sänkt pensionärskatt och höjda garantipensioner samt höjt bostadstillägg för de fattigaste. Det är också väljarnas klart viktigaste privatekonomiska fråga, oavsett ålder och kön, enligt Sifo-undersökningen.

- De politiska partierna har uppenbarligen uppfattat det, säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques.

Sänkt skatt

I övrigt är skillnaderna större. I grova drag lägger regeringspartierna S och MP minst antal förslag som påverkar privatekonomin, sannolikt som en konsekvens av att de har kunnat driva igenom en hel del vid sin tid vid makten. Vinnarna är jämfört med andra partier ganska få, men det finns heller inte så många förlorare i S och MP:s förslag. Allianspartierna, M, KD, L och C, lägger en hel del krut på lägre skatter på arbete och sänker samtidigt ersättningen till de arbetslösa i form av sänkt a-kassa.

Kanske mest överraskande i Swedbanks beräkningar är att SD och V har förslag som privatekonomiskt slår ganska lika. Det handlar om högre pensioner/sänkt skatt och båda partierna sticker dessutom ut som de som vill lägga mest pengar på de arbetslösa där SD framstår som allra mest bidragsvilligt. Å andra sidan vill SD som enda parti ta tillbaka regeringens tidigare barnbidragshöjning. Mellan partierna på ytterkanterna skiljer också att SD vill sänka skatten för höginkomsttagare medan V vill höja kapitalskatterna, men det får inget större genomslag i Swedbanks typfamiljer.

Annat påverkar

KD är samtidigt det mest givmilda partiet gentemot barnfamiljer.

- Man ska tolka de här siffrorna med försiktighet. Det som också påverkar i hög grad är konjunkturen. Går Sverige bra, går det bra för hushållen. Även Riksbankens räntepolitik påverkar, säger Arturo Arques.

Och om vissa partier väljer att lägga högre ersättningar till de arbetslösa, kanske andra partier har förslag för att få fler i jobb, resonerar han.

- Alla partier tycker att deras medicin är den bästa, säger Arques.

Ovanpå detta har partierna förslag som påverkar privatekonomin olika mycket och som inte ryms i tabellerna för de olika typfamiljerna. Flera partier, V, MP, L, KD och SD, vill exempelvis trappa ner på ränteavdraget. Beroende på hushållets lånesituation slår det väldigt olika. Rot- och rut-avdraget liksom att några partier, M och SD, vill slopa indexeringen av skatten på bensin och diesel, ingår inte heller i tabellen över typfamiljerna.

Men, med det parlamentariska läget som väntas uppstå, så är det enda man kan vara säker på är att inget parti kommer få igenom sin politik helt och hållet.