Nu är det rusning efter bostadstillägg för pensionärer.
Nu är det rusning efter bostadstillägg för pensionärer.

Pensionärer rusar efter bostadstillägg

De pensionärer som har det sämst ställt har förstått att de kan få mer i pension i form av bostadstillägg, och ansökningarna ökar nu rejält. Men anstormningen resulterar i långa väntetider hos Pensionsmyndigheten.

ANNONS
|

Hittills i år har Pensionsmyndigheten fått in 16000 fler ansökningar om bostadstillägg fram till och med juli, jämfört med samma tid förra året. En rejäl ökning, från cirka 130000 ärenden till 146000.

- Det är positivt, det här är en del av mörkertalet som vi har ett uppdrag att jobba med. Men det gör det också svårt för oss att hinna med, säger Linda Nygren, specialist på bostadstillägg hos Pensionsmyndigheten.

ANNONS

100000 i mörkertal

Hon berättar att det finns runt 100000 pensionärer som skulle kunna ha rätt till högre pension i form av bostadstillägget, enligt myndighetens senaste uppskattningar från i höstas. Så har det sett ut under många år. Det finns helt enkelt massor av pensionärer som inte får ut hela sin pension på grund av att de inte känner till sin rätt till bostadstillägg.

Därför försöker både Pensionsmyndigheten och pensionärsorganisationerna att informera om tillägget, för att få fler att söka. Men exakt vad ökningen nu beror på kan Linda Nygren inte säga.

- Vi har aktiviteter för att komma åt mörkertalet, och vi tror att ökningen kan bero på det till en viss del, men inte helt. Bostadstillägget har uppmärksammats mer i media och i den politiska debatten, och det tror vi är en orsak. Det är positivt att ansökningarna ökar, säger hon.

Tar upp till 20 veckor

Men anstormningen ger också problem. Handläggningstiderna blir långa, den som skickar in en ansökan kan få vänta upp till 20 veckor på ett beslut.

- Det beror på att vi måste ta ansökningarna i turordning. När ärendet tas upp kan det gå snabbt, men det är komplexa utredningar.

ANNONS

Beräkningen av bostadstillägget är nämligen inte särskilt enkel. Det är en del av pensionssystemet, och alltså inget bidrag utan ett tillägg till pensionen som man arbetat ihop till, men det beräknas utifrån inkomst, bostadskostnad och tillgångar/skulder. Det gör att det krävs en massa ekonomiska uppgifter för att kunna räkna ut hur stor pensionen egentligen ska bli.

Bidragsstämpel

Tillägget har också en "fattigstämpel" på sig som gör att många avstår från att söka, och många misstar det för ett bostadsbidrag, trots att det handlar om pension.

- Vi har uppmärksammat det, och tryckt på att detta är en förmån som man har rätt till, och inget bidrag, säger Linda Nygren.

Hon uppmanar den som vill ansöka att först ta kontakt med Pensionsmyndigheten, för att få hjälp att göra en preliminär beräkning. Det finns också hjälp på myndighetens hemsida för att göra preliminära beräkningar, och även hjälp för att sedan göra ansökan.

- Många, upp mot 40 procent av ansökningarna, får ett avslag. Då är det bra om man först ser till att göra en preliminär beräkning, och det hjälper vi till med, säger Linda Nygren.

ANNONS
TT

Fakta: Bostadstillägg till pensionen

Bostadstillägg är ett tillägg till den allmänna pensionen och är en del av grundskyddet. Ungefär 290000 pensionärer får bostadstillägg, men upp mot 100000 till kan ha rätt till det.

Maximalt 5560 kronor per månad betalas ut till den som är över 65 år och som har låga inkomster och små tillgångar. Även den som bor i villa eller bostadsrättslägenhet kan få tillägget.

Bostadstillägget beräknas utifrån inkomst, bostadskostnad och tillgångar och skulder. En tumregel är att månadsinkomsten ska ligga under 15000 kronor för ensamstående.

Källa: Pensionsmyndigheten

ANNONS