Anders Knape, ordförande i SKR. Arkivbild.
Anders Knape, ordförande i SKR. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Pengar i kommunkassan men tuff arbetsmarknad

Kommunernas och regionernas ekonomi är stark. Desto värre är då läget på arbetsmarknaden. En återhämtning väntas först 2024, enligt SKR:s nya ekonomirapport.

ANNONS

En rad olika statliga bidrag gjorde att organisationen Sveriges regioner och kommuner (SKR) kunde gå med rejält ekonomiskt överskott under coronaåret 2020.

Även för 2021 är nu prognosen positiv för kommunerna medan regionernas resultat spås försvagas betänkligt. Detta som en konsekvens av ökad pensionsskuld, konstaterar SKR.

– Vi har inte varit speciellt ekonomiskt drabbade av pandemin och haft ett ganska gott resultat, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, och fortsätter:

– Men man måste fortsätta tänka framåt för att kunna fortsätta leverera välfärd. Vi behöver långsiktiga beslut från staten och framöver behöver vi ha en förändrad och förbättrad styrning från staten.

ANNONS

Ekonomisk återhämtning

Precis som så många andra spår SKR att i takt med ökad vaccinering och öppning av samhället igen så återhämtar sig också svensk ekonomi under 2021–22.

Men på arbetsmarknaden finns utmaningar, varnar man. Under året kommer arbetslösheten att ligga på 8,8 procent medan den under 2022 sjunker ned till 8,2 procent för att 2024 ha backat till 7,5 procent.

Prognosen är till exempel betydligt mörkare än storbanken Nordea som i dag kom med sin konjunkturprognos. Där gör man bedömningen att arbetslösheten ska sjunka tillbaka till sju procent 2022.

TT: Vilka skäl gör att ni har så mycket mer pessimistisk syn på arbetsmarknaden?

— Det handlar om att när korttidspermitteringsreglerna försvinner, de har ju nu förlängts till september, då kommer arbetsgivarna stå med ett antal anställda som inte funnits i arbete, säger Annika Wallenskog.

– Att man dessutom ska anställa en massa andra personer ser vi som att det kommer ta ett tag innan det behovet finns.

Omfattande effekter

Effekterna kan nu bli omfattande med ett utanförskap på arbetsmarknaden varnar SKR. Ordförande Anders Knape påpekar att det finns det en viss tveksamhet inom vissa branscher att återanställa på grund av det osäkra läget.

– Det finns en överhängande risk att långtidsarbetslösheten biter sig fast. Sedan får vi hoppas att de enorma behov av arbetskraft som kan komma att finnas i norra Sverige kommer att kunna tillgodoses och människor är beredda att söka sig till nya branscher, säger han.

ANNONS

Tobias Österberg/TT

ANNONS