Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke saknar ingredienser i direktivet. Arkivbild.
Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke saknar ingredienser i direktivet. Arkivbild.

Parterna vill hinna före politikerna

Fortfarande för svårt att säga upp, tycker arbetsgivarna. Politikerna ska hålla sig borta, svarar facket. Regeringens direktiv för den utredning som ska se över arbetsrätten får som väntat både ris och ros. Och vid sidan om upprepar Vänsterledaren sin varning om misstroendeförklaring.

ANNONS
|

Utredningens direktiv som regeringen spikade på torsdagen följer i huvudsak januariavtalet, överenskommelsen mellan regeringen, C och L. Kommentarerna är därför ganska väntade. Facken sågar medan arbetsgivarna gör mestadels tummen upp, även om de anser att utredningen är för smal.

Inte tillräckligt tryck

"Exempelvis omfattas inte svårigheterna för företag att kunna säga upp på grund av personliga skäl. Dessutom innebär direktivet inte ett tillräckligt förändringstryck på parterna", skriver Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.

- Den viktigaste invändningen är att det här är inget som lagstiftningen klarar av, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

ANNONS

Förslagen kommer inte skapa några fler jobb.

- Vi har redan en extremt flexibel arbetsrätt, säger Thorwaldsson och pekar på den närmare halva miljonen jobb som försvinner och tillkommer varje år.

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe välkomnar utredningen, men anser den vara för smal. Han hoppas att fack och arbetsgivare kan se över arbetsrätten i en vidare mening. Utökade undantag i turordningsreglerna är bra, men han är desto mer negativ till att utredaren på något vis ska föreslå en lagreglering av företagens kompetensutveckling av sina medarbetare.

- De hoppas jag inte att de gör, säger Weihe som räds krångliga regler för detta.

Bli mer konkreta

Politikernas inspel sätter nu tryck på fack och arbetsgivare att själva komma överens – då blir parternas överenskommelse lag. Förhandlingar är inledda sedan tidigare, men utan något större tryck.

- Nu måste vi skynda på, bli mer konkreta och få det här i mål, säger Thorwaldsson.

ANNONS

Samtidigt passar Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt på att påminna om sitt tidigare hot, och att kanske få med sig M, KD och SD i samma båt.

- Vi är beredda att väcka en misstroendeförklaring när ett sådant förslag läggs fram i riksdagen. Det står jag fast vid till 100 procent, säger Sjöstedt.

Han säger att de ska göra allt de kan för att direktiven, som talar om tydligt utökade undantag från turordningsreglerna och lägre kostnader vid uppsägningar, inte ska bli verklighet.

"Hans ansvar"

TT: Ni hjälpte till att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister i samband med januariöverenskommelsen, var inte detta väntat?

- Vi står inte bakom januariöverenskommelsen på något sätt. Det är en minoritetsregering som inte har majoritet i riksdagen. Då måste man lyssna på de andra partierna, och vi skickar ett tydligt budskap. Lägg inte fram det här förslaget.

ANNONS

Stefan Löfven kommenterar Sjöstedts hot med att det är "hans ansvar".

- Vill han hellre ha en regering ledd av Kristersson med stöd av Sverigedemokraterna? Om han tror att det blir en bättre utveckling av svensk arbetsrätt med en sådan regering, så ska han ju naturligtvis göra det, om det är motivet. Men det måste han själv svara på, säger Stefan Löfven.

TT

Fakta: Utredningen av arbetsrätten

Utredningsuppdraget innehåller fyra delar:

Utredningen ska utarbeta författningsförslag för tydligt utökade undantag från turordningsreglerna i las.

Utredningen ska utarbeta författningsförslag för att inom ramen för anställningen stärka arbetsgivarnas ansvar för kompetensutveckling och anställdas omställningsförmåga.

Utredningen ska utarbeta författningsförslag som särskilt för mindre företag innebär lägre kostnader vid uppsägning samtidigt som rättssäkerhet och skydd mot godtycke upprätthålls.

Utredningen ska överväga författningsförslag i syfte att skapa en bättre balans i anställningsskyddet för personal med olika anställningsvillkor.

Källa: Regeringen

ANNONS