Inflationstakten var lägre i mars än i februari, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Arkivbild.
Inflationstakten var lägre i mars än i februari, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Arkivbild.

Olika bedömning av inflationssiffror

Lägre, men ändå aningen högre än väntat. Experterna gör olika bedömningar om vad den nya inflationssiffran gör för Riksbankens agerande längre fram.

ANNONS
|

Inflationen sjönk något i mars, enligt Statistiska centralbyråns (SCB) nya siffror. Det är fortsatt klart under Riksbankens prognoser.

- Men det är ändå en liten uppgång i den underliggande inflationen (rensat för energipriser), säger Swedbanks chefsekonom Anna Breman.

Hon gör därför fortsatt bedömningen att Riksbanken höjer styrräntan till noll strax efter sommaren, i enlighet med Riksbankens egen prognos.

ANNONS

Nordeas ekonomer kommer till en annan slutsats. En räntehöjning ligger fortsatt långt bort, längre bort än i år, spår Nordeaekonomerna.

Läget kan beskrivas som osäkert. Många omvärldsfaktorer styr, såsom brexit, tullar och allmän konjunkturoro. Att Europeiska centralbanken och den amerikanska centralbanken flaggat för uppskjutna räntehöjningar påverkar också Riksbanken.

- Det blir svårt för Riksbanken. Men vi tror på en septemberhöjning, säger Anna Breman.

Inflationen landade på 1,8 procent, enligt måttet KPIF, som är det mått som används för Riksbankens inflationsmål, där effekterna av ändrade bolåneräntor är borträknade. I februari var den 1,9 procent. Den totala inflationstakten, enligt måttet KPI, var oförändrad på 1,9 procent.

Mellan februari och mars har priserna framför allt stigit på livsmedel, kläder och drivmedel. Däremot sjönk priserna på el, böcker och paketresor.

TT

ANNONS