Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Medlingsinstitutet gör ett nytt försök att lösa hamnkonflikten. Arkivbild.

Nytt medlingsförsök i hamnkonflikten

En storstrejk hotar på onsdag. Men Medlingsinstitutet har inte gett upp än, utan har nu kallat parterna i hamnkonflikten till ett nytt möte, rapporterar Göteborgs-Posten. Mötet är inplanerat vid lunchtid på måndag.

Total arbetsnedläggelse i omkring 20 hamnterminaler, där totalt mellan 1 000 och 1 300 medlemmar berörs. Svenska hamnarbetarförbundet har varslat om storstrejk med start på onsdag i nästa vecka, som svar på ett lockoutvarsel från arbetsgivarsidan.

Men två dagar dessförinnan gör Medlingsinstitutet ett nytt försök till att få parterna att enas. Medlarna har enligt GP kallat till ett möte vid lunchtid på måndag.

Sveriges Hamnar har tidigare öppnat för fortsatt medling och även Hamnarbetarförbundet kommer att delta i mötet.

- De möjligheter som finns, som vi ser det, är antingen att medlarna återupprepar arbetsgivarens bud för tredje gången, eller så försöker vi komma fram till någonting som är i enlighet med lagen. Vi hoppas på det sistnämnda, säger Erik Helgeson, ledamot i Hamnarbetarförbundets styrelse, till GP.

Konflikten, som pågått en längre tid, bottnar i att Hamnarbetarförbundet vill ha ett kollektivavtal som är likalydande med Transportarbetareförbundets avtal, ett så kallat andraavtal.