Den ungerska forinten har till följd av lägre inflation lyft med 2,8 procent mot euron sedan den 1 oktober. Arkivbild.
Den ungerska forinten har till följd av lägre inflation lyft med 2,8 procent mot euron sedan den 1 oktober. Arkivbild. Bild: Bela Szandelszky AP/TT

Ny stor sänkning av Ungerns styrränta

Ungerns centralbank sänker styrräntan med 75 punkter (0,75 procentenheter) till 11,50 procent.
Sänkningen följer på en lika stor sänkning i oktober – trots att premiärminister Viktor Orbán och hans regering efterlyst ännu större sänkningar.

ANNONS

Större räntesänkningar har länge uttryckligen efterfrågats från Viktor Orbán och hans regering. Det sker mot bakgrund av tecken på att inflationen i Ungern faller snabbare än väntat och att konjunkturen just nu pekar mot en utdragen recession.

Vice centralbankschefen Barnabas Virag var dock ovanligt tydlig på en konferens förra veckan, då han sade att förhållandena just nu ger stöd för ytterligare en räntesänkning med 75 punkter på novembermötet. Han tillade att denna takt på räntesänkningarna kan fortsätta även framöver, om inflationen fortsätter nedåt och omvärldsförhållanden inte ställer till det.

Den ungerska inflationen uppmättes till 9,9 procent i oktober, den första noteringen under 10 procent på ett och ett halvt år.

ANNONS

Den ungerska valutan, forinten, har sedan den 1 oktober gått upp med 2,8 procent mot euron till en kurs kring 380 forint per euro. Från årsskiftet innebär det ett kurslyft för forinten med nästan 20 procent mot euron.

Marknadsräntorna i Ungern har samtidigt tryckts nedåt på senare tid, till noteringar kring 6,90 procent på en tioårig ungersk statsobligation. Det kan jämföras med nivåer på drygt 9 procent i början av 2023.

ANNONS