Ny direktlinje från Landvetter går till Albanien

I juni lyfter det första planet. Researrangören Apollo kör nu direkt från Göteborg till Tirana i Albanien – landet som spås bli det nya heta resmålet för svenskarna.

ANNONS
|

– På kort tid har det blivit mycket populärt, säger Apollos Sverigechef Peter Browall..

På Sveriges nationaldag, 6 juni, är det dags. Då lyfter det första direktflyget från Göteborg Landvetter flygplats till Albaniens huvudstad Tirana, meddelar researrangören Apollo. Bolaget har tidigare gått ut med att man blir första svenska researrangören som flyger direkt till Albanien och är ensamma om att köra charter dit.

– Albanien är ett unikt och naturskönt land och som semesterresmål har det på kort tid blivit mycket populärt bland svenska resenärer, säger Apollos Sverigechef Peter Browall.

Skälet till att allt fler väljer det tidigare oexploaterade Albanien är enligt Apollo kombinationen stränder, spännande historia och en låg prisnivå.

ANNONS
Stranden i Durrës.
Stranden i Durrës. Bild: Apollo

Sedan början av 1990-talet har Albanien utvecklats från en totalitär regim med centralplanering till en ung demokrati med marknadsekonomi, enligt statliga myndigheten Sida. Landet beskrivs som ett av Europas fattigaste, men har verkligen fått ett ansiktslyft om man ska tro resemagasinet Vagabond. Som Göteborgs-Posten tidigare rapporterat korade tidningen nyligen landet till årets resmål.

– Förr var det ett sådant land man skrämde folk med, "tänk, det kan bli som i Albanien". Ett Europas Nordkorea, sa Per J Andersson, redaktör på Vagabond, till TT.

– Det vi tittar på nu är fantastiska Medelhavsstränder, men inte bara det. Bergstrakter, orörda skogar, enorma vandringsmöjligheter. Jättefin friluftsturism, där man kan bo på små familjepensionat i bergen.

Ambassaden har sett ökad turism

Svenska ambassaden i Tirana har sett ett ökande antal svenska turister i Albanien de senaste åren, enligt Jenny Nordman som är politisk rapportör och kommunikationsansvarig på ambassaden.

– Nu genom möjligheten att besöka Albanien med direktflyg från Stockholm och Göteborg till Tirana förväntar vi oss en ytterligare ökning. Detta är naturligtvis glädjande, säger hon.

Enligt ambassaden är landet generellt sett säkert land att besöka, samtidigt som man alltid bör iaktta normal försiktighet.

– Jämfört med svensksjukvård är standarden på den albanska låg, särskilt vad gäller akutsjukvård och vårdcentraler utanför större städer. Stor varsamhet i trafiken bör iakttas. En heltäckande reseförsäkring rekommenderas alltid, säger Nordman, som beskriver Albanien som vackert och mångsidigt med bland annat kust, berg och kulturella sevärdheter.

ANNONS

Attraherat vuxna par

Från Göteborg kommer Albanien-resenärerna flyga till Tirana för att sedan semestra i badorten Durrës, beläget längs kusten i mellersta Albanien. Här finns också Balkans största amfiteater. Sedan tidigare har Apollo hotell i Saranda i Albanien.

– Saranda har framför allt attraherat vuxna par, även om målgruppen generellt är bred, säger Clara Larsson, pr- och social media manager på Apollo.

– Den nya satsningen på Durres Riviera passar såväl par som barnfamiljer.

Apollo bildades 1986 och under tio år hade man bara resor till Grekland. I dag är bolaget Sveriges tredje största researrangör.

ANNONS