Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snart dimper det orange kuverten ner i brevlådan hos 5,9 miljoner svenskar. Arkivbild.

Nu kommer pensionskuvertet – först digitalt

Snart dimper det orange kuvertet ner hos miljontals pensionssparare som en påminnelse om den framtida pensionen. Bli inte rädd – pension behöver inte vara svårt, lovar Pensionsmyndigheten.

- Det viktigaste för pensionen kan du lära dig på 15 sekunder. Pension är en beteendefråga. Vet man med sig att man jobbar så mycket man orkar, att det betalas skatt på pengarna och att man har en tjänstepension från sin arbetsgivare, vilket nio av tio har, då har man gjort det viktigaste för sin pension, säger Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten.

Myndighetens utskick av årets orange kuvert startar den här veckan. Under sju veckor skickas breven ut till totalt 5,9 miljoner pensionssparare med årsbesked om intjänad pension. De första som får kuverten är de som har en digital brevlåda och i år får totalt 2,8 miljoner sparare sitt brev digitalt.

Få översikt

Pensionsmyndigheten åker samtidigt ut på en informationsturné med start i Haparanda i mitten av februari och final i Ystad den 22 mars. Enligt Sten Eriksson vill myndigheten framför allt se till att människor får upp ögonen för myndighetens egen sajt pensionsmyndigheten.se och sajten minpension.se där det snabbt går att få en prognos över pensionen.

- Om man går in och gör en prognos får man det beslutsunderlag man behöver för att se hur länge man behöver jobba och hur mycket man behöver spara. Det kan bara var och en bestämma själv, säger Sten Eriksson.

Om du inte är intresserad av att välja fonder själv i den valbara delen av pensionen, den så kallade premiepensionen – avstå, är Sten Erikssons tips.

- Det finns ett förval som är alldeles utmärkt för de flesta och funkar för ett långsiktigt sparande, säger han.

Livsinkomst viktig

Vad du tjänar under ditt arbetsliv samt vid vilken ålder du går i pension har stor betydelse. Ett års extra arbete med en månadslön på 25 000 kronor innebär en höjning av pensionen med 1 600 kronor före skatt. För motsvarande höjning med eget sparande kan det krävas så mycket som 1 890 kronor i månaden i tio år, alternativ 300 kronor i månaden i 30 år, enligt Pensionsmyndighetens beräkningar.

Några grupper tjänar särskilt på att tänka ett varv extra på pensionen och se till att ha ett eget sparande.

- Det är de som arbetar deltid, de som har eget företag och ingen tjänstepension per automatik och kanske de som inte har så många år med arbete i Sverige, säger Agneta Claesson pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Rättat: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om tidpunkt för när utskicket startas.