Nu börjar strejkvågen

Byggfacket varslar om storstrejk. Tjänstemännen står i begrepp att ta till storsläggan för att få till bättre pensioner.Och det lär inte sluta där. Nu börjar det som många befarat i årets stora avtalsrörelse.

ANNONS
|

Redan i höstas när LO:s lönesamordning sprack spådde många att det skulle bli en besvärlig lönerörelse. Den tiden är här nu. Och tonläget håller på att skruvas upp ordentligt:

"Byggnads mål är att spräcka märket och förstöra den svenska modellen. En högavlönad mansdominerad grupp ska få ut mer än andra. Detta är ett oansvarigt missbruk av konfliktvapnet", skriver Svenskt Näringslivs vice vd och förhandlingschef Peter Jeppsson i en kommentar till TT.

60 byggföretag med omkring 2 600 medlemmar kommer att tas ut i strejk, i ett första steg från 12 april om ingen uppgörelse med motparten Sveriges Byggindustrier nås innan dess.

ANNONS

- Det här är ett väldigt omfattande varsel. Jag bedömer att det är betydligt större än så, säger Byggindustriernas förhandlingschef Mats Åkerlind som uppskattar kostnaden av en eventuell strejk till mellan 100 och 200 miljoner kronor.

Makt över lön

Byggstriden handlar om ackordet och makten över lönebildningen.

Facket vill försvara sin rätt till ackordet och ett system som ofta ger högre lön än vanlig månadslön.

- Det handlar om makten över lönebildningen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Arbetsgivarparten har en liten annan benämning på frågan:

- Facket vill stärka sin makt över lönebildningen. Vi vill ta bort tvångsackordet, säger Åkerlind.

Med det menar han fackets inflytande på om de anställda ska gå på ackord eller månadslön.

Bättre pensioner

Konfliktvarslet är det största på länge. Strejken kommer, om den bryter ut, att slå mot tunga industrier och bostadsbyggande - i ett första steg mot ett hundratal arbetsplatser, och det i ett skede då byggbranschen går för högtryck, enligt Mats Åkerlind.

Sedan tidigare har målarfacket varslat om strejk kring samma frågor. Samtidigt höjer tjänstemannafacken Unionen och Sveriges Ingenjörer tonläget om pensionerna i förhandlingarna med tjänstebranschernas arbetsgivarpart Almega. Parterna bråkar om avsättningar till bättre pensioner. En lösning ser avlägsen ut.

- Vi ser i dagsläget ingen framkomlig väg. Vi rustar för fullt, vi har allt på plats, säger Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius.

TT: Så om det inte finns någon lösning på plats sista mars, då blir det strejk?

- Ja. . ., men det kan hända att vi låter dem få möjlighet att få helgen på sig också, men sen är loppet kört, säger Frankelius.

Samtidigt fortsätter löneförhandlingarna i industrin sedan facken nobbat arbetsgivarnas bud.

Omkring tre miljoner löntagare berörs när cirka 500 kollektivavtal ska omförhandlas under året.

En avgörande strid handlar om det så kallade märket, det vill säga huruvida den konkurrensutsatta industrin ska få vara lönenormerande så som den har varit de senaste 20 åren.

De fem förbunden i facken inom industrin har begärt 2,8 procent i löneökningar på ett år. Arbetsgivarparterna Teknikföretagens och Industriarbetsgivarnas senaste bud innebar 3,5 procent på två år, eller 1,75 procent per år. Det nobbade industrifacken.

Bland andra Handels, Kommunal och byggfacken inom grupperingen 6F har motsatt sig industrin som märkessättare denna gång. De har krävt 3,2 procent eller mer i ettåriga avtal.

Cirka 2 600 medlemmar på 60 företag, omfattande drygt 200 byggprojekt runt om i landet, är varslade i en trestegsraket med början 12 april.

Bland berörda byggobjekt märks:

Rönnskärsverken i Skellefteå

Domsjöfabriken, Domsjö

Ortvikens pappersbruk, Sundsvall

Billerud Korsnäs, Gävle

Nya Karolinska sjukhuset, Solna

Tvärbanan, Sickla

ESS, Lund

Nationalmuseum, Stockholm

Vallastaden, Linköping

Flera kran- och maskinföretag runt om i landet

Källa: Byggnads

ANNONS