Nätade nyhuggna granar hämtas med traktor och vagn från kungsgransodlingen hos Gunnars Granar utanför Degeberga i december 2018.
Nätade nyhuggna granar hämtas med traktor och vagn från kungsgransodlingen hos Gunnars Granar utanför Degeberga i december 2018.

Nu är det full fart i julgransfabriken

Jakten på den perfekta granen är i full gång – men ta inte för givet att den du köper är svensk. På en av landets få storskaliga julgransodlingar råder febril verksamhet.

ANNONS
|

Suget efter svenska julgranar är stort från flera håll.

- Vi säljer till Schweiz, Tyskland, Moskva, Norge, Frankrike och Slovakien, säger granodlare Gunnar Göthner och berättar att han vid ett tillfälle till och med skickat gran till Hong Kong.

- Ja, med kylcontainer. Det var en kungsgran.

ANNONS

På gårdsplanen vid Gunnars Granar i skånska Degeberga kör lastbilarna i skytteltrafik för att hämta paketerade granar av olika kvalitet. I dag går lasten till Västkusten och Stockholm. Senare i veckan körs julgranar till Slovakien och Norge. Mellan 8000–10000 granar ligger färdiga för leverans.

- När en lastbil hämtat lägger vi upp nya pallar.

"Jag är väldigt ovanlig"

Höga, tjocka och täta eller lite smalare granar – Gunnar Göthner odlar gran för alla smaker på 180 hektar. Kungsgranar med vackert mörkgröna, frodiga barr, men även den klassiska rödgranen.

Faktum är att Gunnar Göthner har totalt en miljon granar i olika åldrar i odling. Omsättningen landar på cirka 13 miljoner per år, och verksamheten sysselsätter runt 20 personer under högsäsong inför jul.

Det är en storskalig produktion med export – något som Gunnar Göthner är relativt ensam om i Sverige.

- Jag är väldigt ovanlig. Det finns ett gods till som exporterar, men godsen i Skåne har ofta en dansk skogsman som kommit hit, de tar hit det där med att odla julgranar från Danmark, säger han och fortsätter:

ANNONS

- Danskarna är bäst i Europa. När jag ska lära mig något åker jag till Danmark.

Inte självförsörjande

Danskarna gör det – och norrmännen. Men i Sverige är julgransodling långt ifrån någon exportindustri. Här sysslar de flesta med granodling på hobbynivå.

Sverige får till och med importera julgranar – ofta från Danmark – för att möta det inhemska behovet, berättar Martin Pettersson, som i samband med en avhandling vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), om sjukdom i julgransodlingar, undersökt landets produktion.

- Det är ganska konstigt att vi inte är självförsörjande, eftersom det finns mycket mark och potential, säger han, och fortsätter:

- Det finns mycket jordbruksmark som tagits ur produktion som man garanterat skulle kunna odla gran på.

ANNONS

För att möta svenska konsumenters sug efter kungsgran borde odlare norröver testa ädelgranar som klippgran, balsamgran och virginiagran, föreslår Martin Pettersson.

- Klippgranen liknar kungsgran men kan med fördel växa längre norrut, vilket är perfekt för Sverige, säger han, och tillägger:

- Personligen tycker jag klippgranen är finare än kungsgranen, den har vacker intensiv färg.

Pynt och dryck

Varje säsong skördar Gunnar Göthner drygt 50000 granar, varav cirka en fjärdedel exporteras utomlands. Det som inte blir julträd eller "pyntegrönt" som används till dekorationer hamnar i flaskan.

- Granskott är gott, så det har vi gjort granskottsöl på. Nu tänker vi köra med granskottsgin, för ölen säljer inte så bra på systemet.

ANNONS

Efterfrågan på julgranar är desto större. Men hur den ser ut beror faktiskt på var i landet du befinner dig. Kungsgran eller vanlig rödgran – vill kunderna ha "Disneygran" eller "Ernstgran"?

- I Stockholm är det fifty-fifty. I Skåne ökar kungsgranen markant, men kommer du till Tranås eller innersta Småland så är det 10 procent kungsgran och resten vanlig gran. I Umeå vill mina kunder ha kanske 20 procent kungsgran.

- Jag tycker att den ska ha våningar och vara jämn, vi kallar det norsk slottskvalitet. I Norge ska alla granar vara smala, i motsats till Moskva där de ska vara supertäta ända upp till topp.

TT

Fakta: Svenska julgranar – och andra

• Svensk julgransodling förekommer främst i mindre skala. I dag finns runt 280 företag, varav många enmansföretag.

• I Sverige produceras mest vanlig gran, ”rödgran” (Picea abies) som julgran.

• I sydligaste Sverige, på goda lokalklimatlägen, kan nordmannsgran, även kallad kungsgran, odlas.

• I snitt odlade Sveriges julgransodlare gran på 2,5 hektar under 2014.

• Det är oklart exakt hur mycket gran som odlas i Sverige varje år. Den svenska konsumtionen beräknas däremot till drygt 3 miljoner julgranar.

• De flesta granar som säljs i Sverige är svenska. Men import är inte ovanligt, särskilt när det gäller kungsgran.

• Exporten av svensk julgran är, till skillnad från dansk, liten.

• I Danmark finns cirka 3500 julgransodlare, som tillsammans producerar cirka 12 miljoner träd per år och majoriteten (cirka 90 procent) av de producerade träden exporteras.

• Även Tyskland och Polen exporterar många julgranar.

Källor: LRF, Julgransajten och Skogssverige , Danske Juletræer samt Diseases on Christmas trees in southern Sweden and western North Carolina - with emphasis on Phytophthora root rot and Neonectria canker (Martin Petterson, SLU år 2018)

ANNONS