Dolphin Drilling, tidigare Fred Olsen Energy, har gått i konkurs med ett skuldberg på motsvarande 9,5 miljarder. Arkivbild
Dolphin Drilling, tidigare Fred Olsen Energy, har gått i konkurs med ett skuldberg på motsvarande 9,5 miljarder. Arkivbild

Norsk oljeriggoperatör i konkurs

Den börsnoterade norska oljeriggoperatören Dolphin Drilling har gått i konkurs. Bland de stora långivarna finns utöver Danske Bank och DNB även de svenska storbankerna SEB och Swedbank.

ANNONS
|

Bolaget, som fram till december i fjol hette Fred Olsen Energy, hade vid utgången av fjolåret ett skuldberg på motsvarande 9,5 miljarder kronor och gjorde en nettoförlust under 2018 på nästan tre miljarder kronor.

Enligt ett uttalande från Dolphin Drilling har långivarna inte kunnat komma överens om en skuldrekonstruktion för att kunna driva vidare företaget och långivare med panter har krävt betalt för alla utestående skulder.

"Bolaget kommer att ansöka om konkurs i dag", skriver Dolphin Drilling.

Dolphin Drilling har dragits med stora skuldproblem i kölvattnet på det kraftiga raset för oljepriset 2014–2016.

ANNONS

Bland bolagets tillgångar, som nu kan säljas för att täcka fordringar, finns fyra borriggar och två borrningsfartyg.

Dolphin Drilling är dessutom majoritetsägare i det anrika varvet Harland & Wolff i Belfast, Nordirland, som byggde oceanångaren RMS Titanic som med över 2200 ombord sjönk efter en kollision med ett isberg i april 1912.

TT-NTB-Reuters

ANNONS