Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya intressenter styr medieföretaget Stampen med Göteborgs-Posten och en rad andra västsvenska tidningar. Från vänster Sture Bergman, VK Media, Victoria Svanberg, NWT Gruppen, Per Axel Koch, koncernchef i Polaris, Martin Alsander, fram tills nu ordförande i Stampen, samt Johan Hansson, vd i Stampen.

Norsk ägare tar grepp om Stampens tidningar

Efter 93 år släpper familjen Hjörne greppet om Göteborgs-Posten – till Norge. Det nybildade PNV Media med norska Polaris har köpt majoriteten i Stampen Media, där GP och flera andra västsvenska tidningar ingår. Priset är cirka 160 miljoner kronor.

Tidningsmannen Harry Hjörne köpte Göteborgs-Posten 1926 och gjorde GP dominerande i staden. På 1980-talet bildades ägarbolaget Stampen, döpt efter kvarteret där huvudkontoret ligger vid Göteborgs centralstation.

Men när Stampen höll presskonferens om nya ägare på fredagen var familjen Hjörne inte med. Däremot deltog representanter för både NWT Gruppen, som bland annat ger ut Nya Wermlands-Tidningen, och VK Media som ger ut Västerbottens-Kuriren. NWT och VK äger mindre poster i det nya ägarkonsortiet PNV, där norska Polaris dominerar.

60 nya miljoner

Polaris blir efter köpet en koncern med 45 mediehus, varav sex i Sverige.

- Detta är en strategisk affär, inget vi har stressats in i. Vi har fört samtal och haft möjlighet att välja partners som vi tror att det ska fungera väldigt bra med, säger Martin Alsander som varit ordförande i Stampen Media och sitter kvar i den nya styrelsen.

Av köpesumman på totalt 160 miljoner kronor är 60 miljoner en nyemission, det vill säga helt nya pengar till bolaget.

- Det kostar att väldigt mycket att ställa om medieverksamheten, säger Martin Alsander och syftar på att fokus flyttas från papperstidningar till digitala produkter – som helst ska vara lönsamma.

- Vi har redan väldigt kapitalstarka ägare, men vill hitta strukturer där vi kan arbeta effektivare och dela kostnader med andra, tillägger han.

Ville köpa Mittmedia

Ordförande i Stampens nya styrelse blir norrmannen Per Axel Koch, som även är koncernchef i Polaris Media. Han påpekar i förbigående att Polaris tidigare ville gå in i Mittmedia, som dock huvudsakligen köptes av Bonniers i februari. Nu satsar Polaris på Stampen i stället.

- Vi känner att vi i Norge har lyckats ganska bra med den digitala utvecklingen, både på kundmarknaden och på annonsmarknaden, säger Per Axel Koch.

En av Polaris mest kända tidningar är Adresseavisen som ges ut i Trondheim.

2016 tvingades Stampen genomgå en ekonomisk rekonstruktion. Skulderna, som totalt uppgick till omkring en miljard kronor, skrevs då ner till en fjärdedel. Samma år gick en rad investerare in med 81 miljoner kronor i Stampen.