Chefsåklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption.
Chefsåklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption.

Näringslivstoppar frias i Holmenutredning

Mututredningen kring skogsindustrikoncernen Holmens representationsjakter, där förre finansministern Anders Borg hörde till de misstänkta, läggs ner.

ANNONS
|

- Jag har inte ansett att man har kunnat nå upp till den nivån att det kan anses otillbörligt och därför inte kunnat styrka brott, säger Alf Johansson, chefsåklagare på Riksenheten mot korruption, till TT, om beslutet att lägga ner förundersökningen.

Bland de misstänkta fanns den tidigare finansministern Anders Borg, Holmens styrelseordförande Fredrik Lundberg och Handelsbankens styrelseordförande Pär Boman.

ANNONS

- Jag har hela tiden varit säker på att jag hanterat det här korrekt, men det är ändå en stor lättnad att processen kommit till ett slut, säger Anders Borg till Di.

Fredrik Lundberg säger i en skriftlig kommentar att beskedet är glädjande. Enligt Holmens vd Henrik Sjölund kommer bolaget att fortsätta med jaktrepresentation. Viltvård är en naturlig del av verksamheten för ett skogbolag, säger han.

- Men det är klart att vi har tagit till oss av debatten och har funderat en del, och vi ska se över formerna för representationen, säger han.

Lite domstolspraxis

Mututredningen kring Holmens jakter är den andra förundersökningen gällande mutanklagelser som har lagts ner på senare tid.

Natali Phalén, generalsekreterare på Institutet mot mutor, ser en problematik i att det finns så lite domstolspraxis att luta sig mot när det gäller mutbrott.

ANNONS

- Vi har så få fall från domstol sedan tidigare. Det har ju inletts några uppmärksammade förundersökningar som påverkar mycket och skapar oro men som fortfarande inte leder till den klarhet som man vill ha, säger hon.

Samtidigt ser hon positiva aspekter i det senaste beslutet med vissa klargöranden kring vad som gäller för representation.

- Varje sådan här nedlagd förundersökning utkristalliserar ju en väg framåt, man kan se vad som inte går framåt, säger Natali Phalén.

Straffrättslig bedömning

Öppenhet kring förmånerna, värdet, relationer och om det anses finnas särskilda skyddsintressen kopplade till en verksamhet är faktorer har vägts in i åklagarens bedömning.

- Jag tittar enbart utifrån ett straffrättsligt perspektiv. Då är kraven lite högre ställda än när det gäller allmänna lämplighetsfrågor, säger Alf Johansson.

ANNONS

Tidigare finansminister

Inom privat sektor finns ett större utrymme för representation än inom offentlig sektor, enligt Alf Johansson.

När det gäller den tidigare finansministern har delvis andra faktorer legat till grund för åklagarens bedömning, än när det gäller de övriga mottagarna som kom från näringslivet.

- En del har handlat om förmåner han har fått efter att han slutat som minister. Gällande hans deltagande i jakt under tiden som finansminister har jag tagit hänsyn till att han lämnat ersättning i rimlig utsträckning för de deltagandena, säger Alf Johansson.

TT

Fakta: Utredningen om mutbrott

Bakgrunden till utredningen var att skogsbolaget Holmens ordförande Fredrik Lundberg bjudit in till lyxjakter 2014 bekostade av Holmen. Flera näringslivstoppar ska ha stått på gästlistan, däribland Handelsbankens styrelseordförande Pär Boman och Sveriges tidigare finansminister Anders Borg.

Fredrik Lundberg misstänktes därför för givande av muta och Boman och Borg för tagande av muta.

Alf Johansson, chefsåklagare vid riksenheten mot korruption, inledde en förundersökning om jakterna i slutet av 2015. Det eventuella brottet handlade om en otillbörlig förmån, representationsjakt, som skulle vara alltför omfattande för att det ska vara tillåtet.

ANNONS