Stöden är bra men betalas ut för långsamt, tycker Jonas Frycklund, biträdande chefsekonom på Svenskt Näringsliv. Arkivbild.
Stöden är bra men betalas ut för långsamt, tycker Jonas Frycklund, biträdande chefsekonom på Svenskt Näringsliv. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Näringslivet: Stödpengarna tar för lång tid

Företagen som regeringens utvidgade coronastöd riktar sig till har redan tömt ut sina reserver, befarar Svenskt Näringsliv. Därför är de flera månader långa fördröjningarna ett problem.

ANNONS

– Det är ju typiskt, samma problem som vi haft genom hela krisen. Det är bra stödåtgärder, men det tar för lång tid att få pengarna. Det är verkligen inte bra, säger Jonas Frycklund, biträdande chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

Problemet i fråga gäller fördröjningarna i regeringen och samarbetspartiernas coronastöd, som nu föreslås gälla fram till den sista september. Men förlängningen förutsätter att Tillväxtverket gör om sitt it-system för att kunna hantera alla ansökningar.

Bedömningen är, enligt finansminister Magdalena Andersson (S), att Tillväxtverket ska kunna behandla sommarens ansökningar om permitteringsstöd först vid slutet av året. För att den prognosen ens ska vara möjlig föreslås att 120 miljoner kronor extra tilldelas Tillväxtverket.

ANNONS

– Många företag kommer att dra i gång sin verksamhet snart, nu när vi är på väg ut ur krisen. Det lär inte bli så många ärenden nu, därför är det konstigt att det ska ta så lång tid. Det borde gå att göra snabbare, säger Jonas Frycklund.

För de företag som fortfarande kommer att vara i behov av sommarens stödåtgärder är fördröjningen problematisk.

– Det är de som är de mest utsatta, för dem blir det problematiskt. De har redan tömt ut sina reserver, säger Jonas Frycklund.

Sophie Tanha/TT

ANNONS