Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förre Saab chefen Victor Muller anländer till hovrätts förhandlingarna i Göteborg under tisdagen.

Muller: Jag skulle gjort likadant igen

Biltillverkaren Saab borde inte gått under. Det fanns möjligheter som inte blev verklighet, för att andra aktörer svek. Det är ett av Saab-chefen Victor Mullers försvar mot åtalet om grovt svindleri, som nu behandlas i hovrätten.

Åklagarna från Ekobrottsmyndigheten (EBM) radar i rättssalen envist upp dokument och inspelningar som anses tala för att Saab Automobiles siste vd och storägare Victor Muller medvetet försökte lura omvärlden att tro att företagets ekonomi var under kontroll på våren 2011, drygt ett halvår före Saabs slutliga konkurs.

Muller har i rättsprocessen stått för allt han sade till reportrar, men påpekat att han inte har ansvar för vad medier valde att publicera.

- Jag skulle ha gjort precis likadant igen, säger Victor Muller.

Planer fanns

Han framhåller också att Saabs ledning förde diskussioner som kunde rädda företaget. Andra aktörer svek dock – som den svenska regeringen, och Saabs tidigare ägare General Motors.

- Om inte General Motors sagt nej i december 2011 hade Saab varit ett blomstrande företag nu, säger Victor Muller efter första dagen i hovrätten i Göteborg.

Holländaren Muller lyssnade sammanbitet på tolkarnas översättning av åklagarnas sakframställan. Han är ensam åtalad i hovrättens sal.

I Vänersborgs tingsrätt, där alla friades, hade Victor Muller sällskap på de anklagades sida av bland andra sin företrädare som Saab-vd Jan Åke Jonsson och chefsjuristen Kristina Geers. Nu gäller åtalet om grovt svindleri bara Muller, efter EBM:s överklagan.

- Det känns ensamt. Men jag är väldigt glad för deras skull, säger Victor Muller om sina tidigare medåtalade.

"Under kontroll"

Åklagarna hävdar att Victor Muller gav en förskönad bild av Saab Automobiles ekonomi, i pressmeddelanden och uttalanden till media, för att oroliga leverantörer inte skulle sluta förse bilfabriken med material. Gång på gång spreds budskapet att läget var under kontroll.

Men företagets skulder översteg i mars 2011 en halv miljard kronor. Att hålla produktionen igång var Saabs enda sätt att överleva. En trilskande leverantör av någon komponent till bilarna kunde bli dödsstöten.

Rättegången består till största delen av att hovrätten spelar upp förhör som hölls i tingsrätten. Förhandlingarna fortsätter under veckan och avslutas den 29 december.