Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vattenfall delar ut två miljarder till ägaren staten. Arkivbild.

Minskad vinst för Vattenfall

Statliga Vattenfall redovisar en minskad rörelsevinst för fjärde kvartalet. Ägaren, staten, föreslås få två miljarder i utdelning, i nivå med året före men lägre än utdelningsmålet.

Vattenfalls rörelsevinst uppgick till 4,2 miljarder kronor under fjärde kvartalet, en försämring jämfört med vinsten på 5,9 miljarder kronor samma period året före.

- Det är sämre än förra året och det är två effekter vi ser, den ena är att vi har sämre priser och sämre prissäkringar men vi har också ett sämre resultat i vår värmeverksamhet, framför allt i Tyskland. Ser man på helåret är resultatet sämre också av de här två skälen, säger Magnus Hall, vd för Vattenfall, till TT.

Högre omsättning

Nettoomsättningen ökade med nästan tio miljarder kronor under kvartalet till 48 miljarder kronor.

- Det är en stor del prishöjningar och elpriserna har varit väldigt höga. Vi vill undvika svängningar och därför säkrar vi in priserna på ungefär ett års sikt. Då får vi en prishöjning i det vi säljer, men inte en intäktshöjning i det som räknas med i resultatet, säger Magnus Hall.

Elbolagen kritiseras för sina höjningar av elnätsavgifterna mot kunderna under de senaste åren och att höjningarna inte motiveras av investeringstakten.

- Vi har höjt priserna mer än investeringsökningarna. Men vi drar igång många stora investeringsprojekt nu som kommer att ligga under lång tid och konsumera pengar, säger Magnus Hall.

Ökade investeringar

Stora investeringar behöver göras bland annat för att bygga ut kapaciteten i elnätet. Under 2018 gjorde Vattenfall investeringar på 4,7 miljarder, en ökning med drygt 20 procent från 2017.

- Vi redovisar nu tydligt investeringsökningarna vilket jag tycker är det viktigaste beskedet, säger Magnus Hall.

Han tycker att det finns en hel del på plussidan under 2018.

- Tittar vi på vad vi gör i övrigt har vi fått rätt många saker på plats när det gäller att bli fossilfria på en generation, säger Magnus Hall.

Precis som i fjol föreslår styrelsen en utdelning till ägaren staten på två miljarder kronor. Det motsvarar 20 procent av årets resultat, vilket kan jämföras med bolagets utdelningsmål på 40 till 70 procent av vinsten.