Vårens kyla och regn ser ut att resultera i mindre spannmålsskörd än normalt. Arkivbild
Vårens kyla och regn ser ut att resultera i mindre spannmålsskörd än normalt. Arkivbild Bild: Matthias Schrader

Minskad skörd väntas efter kall och blöt vår

Spannmålsskörden ser ut att bli något mindre än förra året. 5,6 miljoner ton räknar Lantmännen med att svenska åkrar ska leverera.

ANNONS

Prognosen visar en lägre skörd än snittet de senaste fem åren – 2018 undantaget då odlingsförhållandena var svåra på grund av torkan.

En stor höstsådd 2020 betyder att en stor andel av årets skörd är vete. Samtidigt var höstsådden hårt utsatt på vissa håll där ett skyddade snötäcke inte lade sig. Totalt sett ser höstsådden ut att kunna nå normala nivåer.

På vissa håll i södra Sverige och runt Mälardalen kom vårbruket i gång i sent på grund av vårens kyla och nederbörd. För enskilda lantbrukare har de gett svåra förhållanden.

– Det finns lantbrukare som inte kunnat så alls på vissa åkrar på grund av vätan. Och det kan innebära ett inkomstbortfall på 20-25 procent, säger Mikael Jeppsson som är spannmålschef på Lantmännen till SVT Nyheter.

ANNONS

Det har sedan blivit varmt snabbt med en snabb utveckling för grödorna som då ger små kärnor och i slutändan mindre mat per planta.

Vårsådden – havre, vårkorn, vårvete, vårraps, ärter – ser ut att ge lägre skörd en vanligt och dra ned den totala volymen spannmål.

I södra Sverige beräknas skörden påbörjas i slutet av juli.

ANNONS