Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivbild.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivbild.

Merkel: Världshandeln är hotad

Världshandeln och det multilaterala handelssystemet står inför stora utmaningar, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid en konferens i Berlin.

ANNONS
|

Under företagarmötet i den tyska huvudstaden tryckte Merkel på att samarbetet i WTO måste fortsätta att utvecklas och att inga strafftullar beslutas om som inte ligger i linje med Världshandelsorganisationens regler.

Vidare sade förbundskanslern att Tyskland arbetar för att bibehålla ett WTO som även framöver är kapabelt att agera i handelsfrågor.

Exempel som hotar att underminera WTO:s roll i världssamfundet är det om att inte fylla ut vakanta platser, enligt Merkel.

Förbundskanslern delade även några av sina tankar kring handelskriget mellan Kina och USA samt handelsrelationen mellan USA och EU.

ANNONS

"EU trycker på för en strukturerad dialog gällande ekonomiska frågor med USA. Tyskland skyddas av EU när det kommer till handelsdispyten med USA", sade Merkel vid konferensen.

Hon lade även till att Trumpadministrationen och USA står inför konsekvenser sedan landet höjt temperaturen i det pågående handelskriget med Kina.

Allt är dock inte nattsvart, enligt den tyska ledaren.

"Vi ser en positiv utveckling där bland annat Kina öppnar sina marknader".

TT

ANNONS