Cykellagning diskuteras utanför en butik i Maine i USA. I Europa vill EU-parlamentet öka kraven på reparation. Arkivfoto.
Cykellagning diskuteras utanför en butik i Maine i USA. I Europa vill EU-parlamentet öka kraven på reparation. Arkivfoto. Bild: Robert F. Bukaty/AP/TT

Mera reparera – nya krav i EU

Reparation i stället för utbyte ska bli standard i EU, om parlamentet och kommissionen får som den vill.
Och under tiden ska konsumenten kunna få en vara till låns.

ANNONS

Med överväldigande majoritet – 590 röster mot 15 och 15 nedlagda – har EU-parlamentets ledamöter ställt sig bakom sin syn på det förslag som EU-kommissionen lade fram i våras.

Tanken är att ersätta "slit-och-släng"-samhället med fler reparationer. En vara som gått sönder under garantiperioden ska i första hand lagas, åtminstone om det är billigare eller lika dyrt som att ersätta den. Parlamentet vill också att lagningen samtidigt ska innebära att garantin automatiskt förlängs i ett år till.

Även efter att garantin gått ut ska dessutom användare få rätt att begära att exempelvis en tvättmaskin, dammsugare eller cykel repareras.

I förslaget ingår även rätten att få låna en ersättande vara så länge reparationen pågår.

ANNONS

"Adjö, adjö till reparationsmonopolet", skrev svenska ledamoten Arba Kokalari (M) på X, tidigare Twitter, inför omröstningen.

Om och när de nya reglerna blir verklighet hänger nu främst på EU:s medlemsländer i ministerrådet, som ännu inte enat sig om hur de ser på förslaget. När det skett kan avslutande kompromissförhandlingar inledas med parlamentet.

ANNONS