Många pensionärer kan kanske njuta ännu mer av tillvaron efter årsskiftet. Arkivbild från Björkliden i Norrbottens län.
Många pensionärer kan kanske njuta ännu mer av tillvaron efter årsskiftet. Arkivbild från Björkliden i Norrbottens län.

Mer i plånboken för pensionärer

Pensionärer är vinnare på de skatteändringar som träder i kraft vid årsskiftet. Utlandsboende, flygresenärer, sparare och tjänstebilsanvändare får betala en del av notan.

ANNONS
|

- När det är valår vill man naturligtvis ge något till ganska stora breda grupper. Det är inget konstigt. Det har regeringar gjort i alla tider, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB om de skatteändringar som träder i kraft 2018.

- I den här budgeten är det särskilt pensionärer som gynnas på skattesidan. Och på utgiftssidan väntar höjda barn- och studiebidrag, tillägger han.

ANNONS

Den dyraste reformen

Priset för alla budgetsatsningar, inklusive polis, försvar och skola, beräknas till totalt cirka 43 miljarder 2018. Omkring en fjärdedel av detta riktas direkt till hushållen.

Där sticker det höjda grundavdraget för pensionärer ut som den dyraste reformen. Den beräknas totalt kosta 4,4 miljarder kronor och för en enskild pensionär kan det ge upp till 400 kronor mer i plånboken per månad.

- Det är något man väntat på och ett steg mot utjämning i skattetrycket mellan löntagare och pensionärer, det man kallat pensionärsskatten. Den har uppfattats som orättvis, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Ovanpå det sänks skatten för personer med sjuk- och aktivitetsersättning från årsskiftet.

- Dessa två förstärkningar är nog bra exempel på Robin Hood-tänkande, säger Gabrielsson.

Berör 1,3 miljoner hushåll

Det blir från januari även skattelättnader för vissa typer av personaloptioner, för att underlätta rekrytering till små och nystartade företag. I samma syfte utvidgas systemet med sänkt arbetsgivaravgift för små företag som anställer sin första medarbetare.

ANNONS

Höjningarna av barn- och studiebidragen kommer senare i år och väntas totalt beröra 1,3 miljoner hushåll.

Bara en bråkdel av skattelättnaderna och utgiftshöjningarna som planeras är finansierade med högre skatter. Men några som får vara med och betala är sparare som använder ISK-konton eller kapitalförsäkringar, flygresenärer, tjänstebilsförare och utlandsboende med inkomster i Sverige.

Kännbar skatteökning

För bilförare som använder tjänstebilen privat i städer med vägtullar kan det bli en ganska kännbar skatteökning, enligt Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

- Det kan handla om upp till 15000 kronor per år, säger han.

Vad notan landar på i slutändan avgörs av hur mycket vägtullar man tidigare kunnat få betalade av arbetsgivaren, utan förmånsbeskattning, och vilken nivå marginalskatten ligger på i varje enskilt fall.

Magnusson tror att detta kan förändra beteendet hos de som berörs av skattehöjningen:

- När man beskattar saker mer tenderar det att användas lite mindre, och tvärtom. Samtidigt är det många som inte ser något alternativ till bilen och för dem blir det bara en extra kostnad.

ANNONS
TT

Fakta: Sju skattejusteringar vid årsskiftet

Det skruvas som vanligt på skatterna vid årsskiftet. Här är sju lagändringar från den rödgröna statsbudgeten för 2018 att hålla koll på:

Skattesänkningar

- Skatten sänks för pensionärer genom höjt grundavdrag för de som fyllt 65 år och som tjänat mellan 123700 och 416300 under 2018.

- Skatten sänks med upp till cirka 2500 kronor per år person med sjukersättning och aktivitetsersättning.

- Skattelättnad för vissa typer av personaloptioner, för att underlätta rekrytering till små och nystartade företag.

- Utvidgning av systemet med sänkt arbetsgivaravgift för små företag som anställer sin första medarbetare. Sänkningen gäller nu även för aktiebolag utan anställda eller en anställd som är delägare samt för handelsbolag med högst två ägare.

Skattehöjningar

- Den särskilda inkomstskatten för de som bor utomlands men har inkomster från Sverige, den så kallade Sink-skatten, höjs från 20 till 25 procent av skattepliktig inkomst (gäller ej sjöinkomst).

- Skatten på bilförmån höjs.

- Höjd skatt på investeringssparkontot och i kapitalförsäkringen.

Källa: Finansdepartementet

Fakta: Andra privatekonomiska nyheter på gång

Det finns vid sidan av skatteförändringarna vid årsskiftet en rad andra privatekonomiska nyheter som väntas under 2018. Här är några punkter:

Barnbidraget höjs med 200 kronor till 1250 kronor från 1 mars, medan bidragsdelen i studiemedlen till studenter höjs med 300 kronor från 1 juli.

Finansinspektionen väntas införa ett skärpt amorteringskrav för högt belånade hushåll i mars.

I budgeten för 2018 finns även förmånsbeskattning av privata vårdförsäkringar med som en post, men någon proposition har inte lagts fram ännu.

Källor: Nordea, SEB

ANNONS