Pensionärer med låg inkomst kan se fram emot mer pengar i plånboken. Arkivbild.
Pensionärer med låg inkomst kan se fram emot mer pengar i plånboken. Arkivbild.

Mer i plånboken för fattigpensionärer

De pensionärer som har det sämst ställt har lovats ett rejält tillskott i plånboken. Nu föreslås bland annat ett tillägg till garantipensionen på upp till tusen kronor.

ANNONS
|

Partierna i den så kallade pensionsgruppen kom före jul överens om att stärka de pensionärer som har sämst ekonomi.

Principöverenskommelsen innebär att ett tilläggsbelopp till garantipensionen införs och att taket för bostadstillägget höjs.

Socialdepartementet är nu klart med ett utredningsförslag som pensionsgruppen ska förhandla om. Förslaget, som Dagens Nyheter var först med att avslöja, innebär ett tilläggsbelopp till garantipensionen på upp till 1000 kronor.

Höjt bostadstillägg

Även de som har en låg inkomst vid sidan av garantipensionen ska omfattas. Tanken är att tillägget ska grundas på den deklarerade inkomsten från året innan och betalas ut automatiskt.

ANNONS

Ett annat förslag är att taket för hur högt bostadstillägg man ska kunna få höjs från 5560 kronor till 6200 kronor. Det ska gå att få bostadstillägg på hyror upp till 7000 kronor.

Tanken är att man ska kunna få bostadstillägg för hela hyran upp till 3000 kronor. Därefter sker en nedtrappning mellan 3000 och 5000 kronor, och ytterligare en nedtrappning mellan 5000 och 7000 kronor.

Centerns representant i pensionsgruppen Solveig Zander betonar att frågan om hur höga beloppen ska bli i kronor och ören är något som partierna ska förhandla om.

Zander säger dock om utredningens förslag:

- Siffrorna är rimliga, sedan kan man justera dem uppåt och nedåt men nivåerna är rimliga.

"Rejäl förstärkning"

Pensionsgruppen träffas på torsdag för att diskutera förslagen. Förhoppningen är att en överenskommelse ska kunna leda till att mer i plånboken för de fattigaste pensionärerna kanske redan 2019. Något årtal har dock inte utlovats.

- För de med låg pension kommer det här att innebära en rejäl förstärkning, säger Zander.

ANNONS

Ytterligare ett förslag från utredningen är att man ska kunna tjäna in en högre pension genom att jobba längre upp i åldrarna, utan att garantipensionen trappas ned.

- Det måste finnas en möjlighet att jobba högre upp i åldrarna och faktiskt också få ut högre belopp, säger Zander.

Liberalernas representant i pensionsgruppen Mats Persson vill inte kommentera utredningens förslag eftersom de nu ska förhandlas.

Han påpekar dock att när det gäller taket för bostadstillägget så har Liberalerna i sin budgetmotion föreslagit att det höjs till 7500 kronor.

TT

ANNONS