LKAB:s Kirunagruva inte så stor malmfyndighet som tidigare beräknat. Arkivbild.
LKAB:s Kirunagruva inte så stor malmfyndighet som tidigare beräknat. Arkivbild.

Malmen sinar i Kirunas djup

I Kirunagruvans djup finns inte lika mycket järnmalm som den statliga gruvkoncernen LKAB räknat med. Nya analyser visar en "oväntat komplex geometri", skriver LKAB i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

"Analyser av pågående prospektering visar att malmen inte fortsätter neråt med samma volymer som man tidigare antagit", skriver LKAB:s vd Jan Moström i pressmeddelandet.

Gruvbrytningen ned till huvudnivån 1365 i Kiruna kommer att fortsätta enligt plan, skriver LKAB, som tillägger att bolagets planer fram till 2035 inte påverkas.

Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (S) har träffat företrädare för LKAB och oroas inte över beskedet från gruvbolaget.

- Jag tolkar det som ett besked om att det troligen inte blir brytning på den nya huvudnivå vi har väntat på under 1335, den nivå man bryter på i dag. Däremot fortsätter man att prospektera brett, och vi har ju andra fyndigheter runt om, för att se var det blir hållbart på lång sikt, både ekonomiskt och miljömässigt, säger hon.

ANNONS

"Ta vårt ansvar"

Jan Moström understryker att LKAB kommer att fortsätta att ta ansvar för försörjning i och kring Kiruna.

"LKAB är helt beroende av attraktiva samhällen i Malmfälten, och våra satsningar på att säkra framtidens verksamhet går hand i hand med den utvecklingen", skriver han.

Men vad som händer därefter är mer oklart.

"Det här handlar om LKAB:s framtid, om brytningen efter den nuvarande huvudnivåns livslängd", skriver Moström med hänvisning till de nya rönen om järnmalmskroppens utsträckning.

"Malmkroppen är fortfarande öppen norrut och går djupare så vi behöver undersöka den mer för att få en klarare bild. Under tiden ska vi satsa hårt på att utveckla nya och effektivare brytningsmetoder, bredda LKAB:s verksamhet och söka nya fyndigheter både nära våra gruvor och på andra platser", tillägger han.

Sedan 1900

Moströms slutsats är att LKAB i och med detta blir som vilket annat gruvbolag som helst, med krav på sig att mer intensivt söka efter nya malmvolymer för att överleva.

LKAB tillägger i pressreleasen att de nya rönen inte påverkar de mineralreserver och mineraltillgångar som LKAB hittills har rapporterat enligt branschens klassificeringar.

Den statliga gruvjätten, som har brutit malm i Kiruna sedan 1900, beskriver den så kallade malmkroppen i området som en skiva som sluttar snett ned i berggrunden. Sedan 1960-talet sker gruvbrytningen under jord, dessförinnan bröts malmen i dagbrott.

ANNONS

I dag sker brytningen på tusenmetersnivån.

TT

Fakta: Vinstlyft i tredje kvartalet

Statliga LKAB redovisar en vinst före skatt på 2512 miljoner kronor för årets tredje kvartal, upp från vinsten på 1849 miljoner kronor motsvarande kvartal ett år tidigare. Omsättningen lyfte till 6594 miljoner kronor, upp från 5958 miljoner.

Marknaden fortsätter att premiera högkvalitativa järnmalmsprodukter och efterfrågan är fortsatt stark, enligt LKAB.

Produktionsvolymen under tredje kvartalet steg till 6,8 miljoner ton järnmalmsprodukter, upp från 6,5 miljoner ton ett år tidigare. Leveranserna sjönk från 7,1 miljoner till 6,9 miljoner ton, vilket bland annat förklaras av störningarna på Malmbanan.

Därtill påverkades verksamheten av stopp i förädlingsverket i Svappavaara.

Källa: LKAB

ANNONS