Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) föreslår ändrade flyttregler för pensionskapitalet. Arkivbild.

Möjligt flytta pensionspengar utan skatt

Flytta pensionskapitalet till en annan pensionsförsäkring utan att betala skatt. Det blir nu snart möjligt sedan regeringen lagt fram en proposition.

"Jag hoppas fler tar tillfället i akt och ser över sitt pensionssparande", skriver finansmarknadsminister Per Bolund i ett pressmeddelande.

Förslaget från regeringen innebär också tydligare regler för vilka avgifter pensionsföretagen får ta ut vid återköp och flytt av individuella pensionsförsäkringar.

Lagändringarna föreslås börja gälla från 1 januari 2020.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, är kritisk till den proposition som nu lagts. Hon anser att regeringen inte gör tillräckligt för spararna, och att pensionsjättarna är de verkliga vinnarna.

- Det är ett steg i rätt riktning – men när man har chansen att göra något bra för spararna på riktigt, varför har man inte gjort det? Det blev ett urvattnat förslag, säger hon.

I dag får pensionsbolagen ta ut en flyttavgift när en sparare byter bolag, som motsvarar den provision bolaget betalade ut till den som värvade spararen som kund.

I det ursprungliga förslaget som lämnades på remiss ansåg regeringen att denna kostnad skulle anses avbetalad efter fem år, varpå spararen kan flytta avgiftsfritt – men i den slutgiltiga propositionen har det höjts till tio år.

- Detta nämnde Per Bolund inte när han presenterade propositionen. Här har man vikt sig helt för branschens krav, säger Bratt.

Hon vänder sig också mot det faktum att äldre försäkringar, tecknade före den 1 juli 2007, fortfarande är låsta.