Närmare hälften är beredda avstå lön för ett senare liv. Arkivbild.
Närmare hälften är beredda avstå lön för ett senare liv. Arkivbild.

Många beredda avstå lön för pension

Fyra av tio svenskar kan tänka sig avstå kommande löneökningar för bättre pension.

ANNONS
|

Pensionen har de senaste åren seglat upp som ett hett ämne i takt med att prognoserna pekar på att pensionen blir magrare om inget görs. Politikerna över hela skalan är inne på att vi behöver höja pensionsåldern när livslängden ökar.

- Men det är inte enda sättet, det går ju att sätta av mer pengar också. Och då blir den här frågan (avstå löneökningar till förmån för pensionen) uppenbar, säger Adolphson Björck.

ANNONS

Hård strid

Pensionsföretaget AMF har via Demoskop frågat svenskarna om deras syn på pensionen. Rent generellt verkar de flesta ha en bra bild av problem och möjligheter kring sin blivande ålderdom. Av dem med tjänstepension kan så många som två av tre tänka sig avstå delar eller hela den framtida löneökningen för mer pengar till pensionen, kvinnor i ännu högre utsträckning än män.

Den här synen på pensionen har också fått stort genomslag i de senaste lönerörelserna, där facken tagit hård strid för det som kommit att kallas flexpension, ökade avsättningar till tjänstepensionen.

- Arbetsmarknadens parter har ju i etapper satt av allt mer pengar till tjänstepensionen de senaste åren medan inbetalningarna till den allmänna pensionen inte har förändrats sedan den nya allmänna pensionen lanserades i mitten av 1990-talet. Så frågan för politikerna är ju om denna förstärkning av pensionerna ska fortsätta inom tjänstepensionen eller om det i stället ska ske genom staten, säger Dan Adolphson Björck.

Dyrt privatspara

Den frågan är på utredning hos regeringen, men det är dyrt att höja den allmänna pensionen, någon måste betala och det är politiskt känsligt.

ANNONS

Att i stället pensionsspara privat är dock ingen realitet för många svenskar.

- De flesta har inte råd att spara så stora summor att det skulle göra någon större skillnad, säger Dan Adolphson Björck.

Då är det viktigare att se över sina arbetsvillkor, försöka jobba heltid och att arbetsplatsen har tjänstepension.

TT

Fakta: Så tycker vi om pensionen

En rimlig pension efter 45 års heltidsarbete ligger på 75 procent av lönen.

Men förväntansbilden är betydligt lägre. I snitt tror svenskarna att pensionen blir 55 procent av lönen.

För att eventuellt täcka upp mellanskillnaden vet färre än hälften hur mycket de behöver spara privat.

Svaren bygger på intervjuer med närmare 2300 personer.

Källa: AMF

ANNONS