- Jag hade hoppats att det skulle se lite bättre ut, för när jag själv kom ut i arbetslivet så sade man att man skulle ta ett gemensamt ansvar för sparande i familjen. Men tydligen har vi inte kommit så långt, det känns onekligen lite dystert, säger Anna-Karin Laurell, affärsområdeschef vid Folksam liv som genomfört undersökningen tillsammans med Kantar Sifo.
Den enskilt största faktorn bakom spargapet är den generella löneskillnaden mellan könen. I dag sparar både män och kvinnor omkring 10 procent av lönen, enligt undersökningen. Kvinnor måste dock spara 12–13 procent för att komma upp i samma summor som männen.
Många oroar sig
Trots att många kvinnor känner till att deras partner har råd att lägga undan mer pengar uppger sju av tio att relationen är ekonomiskt jämställd. Samtidigt oroar sig betydligt fler kvinnor än män som för hur den ekonomiska situationen kommer att se ut längre fram i livet.
Hälften av de tillfrågade kvinnorna uppger sig känna oro inför livet som pensionär. Motsvarande siffra för männen är 31 procent. Kvinnor känner sig i högre utsträckning hindrade från att göra önskade livsval till följd av ekonomiska förutsättningar.
- Kvinnor faller inte bara sämre ut rent lönemässigt, de lägger också mer tid på att oroa sig för hur det ska bli, och då lider man nästan två gånger om. Det tycker jag är en ledsam insikt i den här undersökningen.
Gemensam plan
För de par som vill ha en mer ekonomiskt jämställd relation kan det vara bra att sätta sig ner och tillsammans se över sin situation för att se vilka förändringar man kan göra.
- Starta ett sparande till den partner som jobbar deltid så att man fyller på och gör det likvärdigt, och se till att börja spara kontinuerligt. Ett klassiskt råd. Börja tidigt med små belopp, då kan även den som tjänar ganska lite påverka mycket mer, det är väldigt viktigt, säger Anna-Karin Laurell.