Lundins ordförande Ian Lundin är en av dem som delgivits misstanke om brott. Bolaget förnekar anklagelserna. Arkivbild.
Lundins ordförande Ian Lundin är en av dem som delgivits misstanke om brott. Bolaget förnekar anklagelserna. Arkivbild.

Lundin: Peta åklagaren i stort folkrättsmål

Lundin Petroleums advokater vill peta huvudåklagaren Magnus Elving i det omfattande målet gällande folkrättsbrott i Sudan. De anser att han röjt sekretessbelagda uppgifter och är jävig.

ANNONS
|

I sju år har svenska åklagare utrett anklagelser mot Lundin Oils verksamhet i södra Sudan, där företaget var verksamt 1997 till 2003.

Styrelsen i Lundin Oil, numera Lundin Petroleum, kan ha varit delaktig i folkrättsbrott genom att aktivt bidra till ökade spänningar i Sudans inbördeskrig, så att tusentals personer dödats och 160000 tvingats på flykt, enligt åklagarna.

Fick nej först

Men nu ifrågasätts åklagarna och ytterst förundersökningsledaren Magnus Elving kraftigt av advokaterna som är inblandade i målet.

De sju privata försvararna och ombuden kräver att Magnus Elving entledigas.

I en skrivelse till Åklagarmyndighetens avdelning Utvecklingscentrum Stockholm menar advokaterna att Elving är jävig och inte kan leda utredningen eftersom han lämnat ut sekretessbelagda uppgifter från förundersökningen till sina två målsägarbiträden, förre justitieministern Thomas Bodström och advokaten Göran Hjalmarsson.

ANNONS

Men försvararna fick nej till detta, och begär nu överprövning av beslutet hos riksåklagaren.

Att Elving lämnat ut sekretessbelagda uppgifter, som TT erfar innefattar tusentals sidor där känsliga namn framgår, är "tillräckligt för att diskvalificera åklagaren från att fortsätta som förundersökningsledare", enligt begäran.

"Har samarbetat"

Dokumentet är undertecknat av advokaten Thomas Olsson. TT har varit i kontakt med Olsson, som inte vill kommentera dokumentet utan hänvisar till Lundin Petroleums pressavdelning.

Förundersökningen mot Lundin Petroleum har pågått sedan juni 2010, och företagets pressekreterare Robert Eriksson hoppas att riksåklagaren behandlar ärendet skyndsamt.

- Under hela tiden har vi samarbetat med åklagaren och inkommit med stora mängder information och det har vi gjort i den fasta övertygelsen om att den informationen ska hanteras i enlighet med gällande sekretessregler, och så har uppenbarligen inte varit fallet.

"De vill inte ha mig"

Magnus Elving är däremot fast övertygad om att målsägarbiträdena är behöriga att ta emot materialet. Han anser att de, för att kunna biträda ett eventuellt åtal, måste få en rimlig möjlighet att sätta sig in i förundersökningen eftersom den är så omfattande.

ANNONS

Han medger att materialet omfattas av sekretess, men anser att det samtidigt råder meddelarfrihet och han lika gärna hade kunnat dela med sig av informationen till pressen.

- Uppenbarligen vill de inte ha mig som åklagare i det här målet. De gör väl allt de kan för att företräda sina huvudmän på det sättet huvudmännen önskar, säger Elving.

"Största respekt"

Målsägandebiträdet Thomas Bodström hävdar också han att åklagarens agerande är "helt normalt och korrekt", och betonar att båda sidor fått ta del av materialet.

- De gör allt de kan för att hindra ett åtal, och det här är deras uppdrag, säger han om advokaternas jävanklagelser.

I begäran om överprövning framgår att advokaterna och Lundin Petroleum tycker att det finns en risk att utomstående får ta del av materialet. Detta då målsägarbiträdena haft kontakt med målsäganden, lokalbefolkningen – kontakter som måste ha skett via mellanhänder.

ANNONS

- Jag har i det här och alla andra mål alltid haft största respekt för förundersökningssekretessen, säger Bodström.

TT: Så inga utomstående har fått ta del av materialet?

- Jag har absolut inte gjort eller haft syfte att göra så. Är man professionell så ska man ha respekt för förundersökningssekretessen.

TT

Fakta: Lundin Petroleum

Lundin Petroleum bildades 2001 ur det som tidigare hette Lundin Oil. Bolaget ägnar sig åt prospektering och produktion av olja och naturgas runt om i världen.

Förre utrikesministern Carl Bildt (M) satt i Lundin Petroleums styrelse 2000 till 2006.

1997 till 2003 bedrev Lundin verksamhet i södra Sudan, där ett inbördeskrig samtidigt rasade. Bolaget har anklagats av bland andra Amnesty International för att ha förvärrat konflikten med sin närvaro.

Sedan 2010 pågår en förundersökning kring misstänkta krigsbrott i konflikten i södra Sudan vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm. Syftet är i första hand att se om krigsbrott har begåtts och i andra hand om det finns en svensk koppling.

Lundins ordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter utreds för medhjälp till grovt folkrättsbrott för verksamheten i Sudan, men bolaget förnekar anklagelserna.

Den långa utredningen lider mot sitt slut men endast ett femtiotal målsäganden i Sudan har identifierats. Åklagaren hoppas i början av nästa år kunna fatta ett beslut om fallet ska läggas ner eller om åtal ska väckas.

Källa: Lundin Petroleum, Dagens Nyheter, Magnus Elving

ANNONS