Susanna Gideonsson, ordförande för LO. Arkivbild.
Susanna Gideonsson, ordförande för LO. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/SvD/TT

LO-basen Gideonsson avgår: "Riktigt skitår"

LO:s ordförande Susanna Gideonsson avgår, säger hon i en intervju med Dagens Nyheter. Hon har tidigare sagt att hon skulle ställa upp för omval.

ANNONS

Gideonsson avgår under våren efter fyra år på posten.

Av de fyra personer som valdes att leda LO 2020 var det bara Gideonsson som sade att hon skulle ställa upp för omval inför kongressen 2024. Nu avgår hon av personliga skäl, säger hon till DN.

Hon beskriver 2023 som "ett riktigt skitår" då hon förlorade flera släktingar och vänner och började ifrågasätta om hon skulle orka jobba så intensivt i ytterligare fyra år.

"Skämmigt"

När hon ser tillbaka är hon missnöjd med att hon och LO, som består av 14 fackförbund med 1,4 miljoner medlemmar, inte lyckats flytta fram positionerna mer under åren.

ANNONS

– Straffavdraget, karensavdraget, är inte borta än. Det som bara straffar dem som är tvungna att vara fysiskt på sitt jobb. Det är alldeles för många kvinnor som fortfarande jobbar ofrivillig deltid och visstid och inte ens har en möjlighet att tjäna en lön som de kan klara sig själv på. Det är skämmigt att vi inte lyckats lösa de frågorna, säger hon till TT.

Mest nöjd är hon med att det arbete LO gjort under coronapandemin.

– Där satte vi verkligen LO-förbundens medlemmar på kartan. Det är de som ser till att Sverige fungerar. Men även huvudavtalet, som i ett historiskt sken kommer att visa sig vara oerhört betydelsefullt.

– Det allra viktigaste kanske är att vi ser att saker och ting går framåt. Vi har många fler aktiva på det lokala planet och förbundet börjar öka igen.

Facklig styrka

Den viktigaste uppgiften för hennes efterträdare blir att fortsätta bygga facklig styrka, anser hon.

– Vi behöver ha kollektivavtal på svenska arbetsplatser för att kunna bevara den svenska modellen i stället för att besluten ska fattas i Bryssel. Det är en stor uppgift.

Vad hon själv ska göra härnäst vet hon inte än, mer än att det är slut på veckopendlandet mellan Umeå och Stockholm

ANNONS

– Jag ska fortsätta jobba i alla fall, men hemifrån.

LO:s kongress samlas den 17–20 maj 2024. Förutom en ordförande väljs då också en förste och en andre vice ordförande, samt en avtalssekreterare, som ska leda LO de kommande fyra åren.

Fakta: Susanne Gideonsson

Susanna Gideonsson är född 1963 och uppvuxen i Umnäs i Lappland, numera bosatt i Umeå.

Redan efter grundskolan engagerade hon sig fackligt och 1996 fick hon anställning som ombudsman i Handelsanställdas förbund, först i Söderhamn och därefter i Luleå.

Från 2005 arbetade hon vid förbundskontoret i Stockholm och året därpå valdes hon till första vice ordförande för Handels och 2014 blev hon förbundsordförande.

2020 efterträdde hon Karl-Petter Thorwaldsson som LO-ordförande.

Källa: NE

ANNONS