Norska Oljedirektoratet ser viss ljusning för landets sargade oljeindustri. Arkivbild.
Norska Oljedirektoratet ser viss ljusning för landets sargade oljeindustri. Arkivbild.

Ljusning i sikte för norsk olja

Den norska oljeindustrin börjar visa tecken på återhämtning efter den senaste tidens låga oljepriser.

ANNONS
|

Sedan 2014 har oljepriserna fallit med 60 procent och det har varit kännbart för den norska oljeindustrin. Sektorn, som utgör 20 procent av landets ekonomi, har tvingats hårdbanta kostnader och antal anställda och ställa in projekt för att överleva.

Men nu ser det värsta ut att ha blåst över. I en intervju med nyhetsbyrån Reuters säger Oljedirektoratets chef Bente Nyland att hon ser en ljusning.

Bland annat har olje- och gasutvinningen hittills i år slagit förväntningarna.

Bente Nyland uppger också att oljebolagen har uttryckt en större villighet att genomföra sina utvecklingsplaner. Hittills i år har två nya utvecklingsplaner sjösatts och ytterligare tre förväntas läggas fram i år.

ANNONS

Det står i skarp kontrast till hur situationen såg ut så sent som i januari i år. Några sådana förväntningar ville Oljedirektoratet då inte gå ut med överhuvudtaget.

Vissa farhågor finns emellertid om att Norge en tid framöver kommer att känna av konsekvenserna av de senaste årens svårigheter.

Investeringarna ligger fortfarande kvar på låga nivåer och väntas falla nästa år till 154 miljarder svenska kronor från 167 miljarder kronor i år.

ANNONS