Ljus börsvår – men mörker hotar

Stockholmsbörsen har utvecklats mycket starkt hittills i år. Men mörka moln tornar upp sig på horisonten och i höst kan ett rejält oväder vänta.

ANNONS
|

Under årets första sex månader har börsen stigit med över 16 procent. Det är anmärkningsvärt vad man än jämför med.

- Om man ska sammanfatta intrycken av det första halvåret i år på börsen så är det att den har varit så stark. Börsen har drivits av duvaktig retorik från de stora centralbankerna, säger Jonas Olavi, allokeringschef på kapitalförvaltaren Alfred Berg.

ANNONS

I mars sade den amerikanska centralbanken Feds chef Jerome Powell att den amerikanska ekonomin har saktat in och att det innebär att någon räntehöjning inte är trolig under 2019.

Också den europeiska centralbanken och Japans centralbank har gjort liknande uttalanden. Och när de stora centralbankerna i världen fortsätter att stimulera ekonomin gör också den svenska det.

TT:s sammanställning visar att Stockholmsbörsen har stigit mycket mer än de i Helsingfors, Köpenhamn och Oslo. Samtidigt slås Stockholm av till exempel Nasdaq, Shanghai, Paris och Frankfurt.

Bland börsens tungviktare är det framför allt de konjunkturkänsliga verkstadsaktierna som har stigit. Assa Abloy och Atlas Copco är goda exempel. Men den riktiga raketen är medicinteknikbolaget Getinge, med ett kurslyft på över 80 procent.

Fyra kritiska händelser

Peter Malmqvist, finansanalytiker på Aktiespararna anser att det är svårt att överskatta den inverkan som USA:s president Donald Trump har haft på börserna under de gångna månaderna.

- Trump twittrade att samtalen med Kinas president Xi Jinping gick bra och börserna steg. När Trump sedan sa att det inte gick bra tänkte placerarna att den amerikanska centralbanken Fed måste sänka räntan för att stimulera ekonomi och så steg börserna på grund av det, säger Peter Malmqvist.

ANNONS

Men om årets första sex månader har gått i dur är det möjligt att hösten präglas av betydligt dystrare tongångar. Det säger Jonas Olavi som nämner fyra kritiska händelser i höst.

• Den 31 oktober kan Storbritannien krascha ut ur EU utan ett avtal, något som omvärlden ser fram emot med stigande oro.

• Den mexikanska regeringen ska övertyga USA:s regering om att gränsen har täppts till för att stoppa migranter från Latinamerika. Om Donald Trump inte är nöjd kan han välja att straffa Mexiko ekonomiskt och det kan få svåra spridningseffekter.

• De stora ratinginstituten kan sänka Italiens kreditbetyg. Det kan driva upp räntan på den italienska statens lån drastiskt. Italiens ekonomiska problem kan då skapa en kris som är mycket allvarligare än Greklandskrisen för några år sedan.

• Den 30 september kan USA stå inför en ny nedstängning av statsapparaten om de styrande i Washington inte lyckas komma överens om ett nytt statligt lånetak och nya utgiftsspärrar för staten. Ekonomiska problem i USA påverkar alltid omvärlden.

Laddad höst

- Efter sommaren kommer en laddad höst. Det finns mycket som pekar mot oro och att börserna kan gå nedåt under andra halvåret, säger Jonas Olavi.

ANNONS

Också Peter Malmqvist ser risker för börsen under resten av året.

- Det verkar som om placerarna tror att handelskonflikten mellan USA och Kina löser sig, eftersom börsen har varit så stark under våren. Men jag har en betydligt mörkare syn. Det är inte alls självklart att USA och Kina kommer överens.

Han pekar också på konflikten mellan USA och Iran som kan leda till högre oljepris som ger högre inflation och som hindrar från att sänka räntan. Det pressar i sin tur ner börserna.

Också Peter Malmqvist pekar på ett brittiskt EU-utträde utan avtal som ett hot. Och om och när handelskonflikten mellan USA och Kina är över kan USA:s president återuppta handelsbråket med EU.

- Risken är stor för en mörk höst på börsen.

TT

Fakta: Ett av de bästa börshalvåren

Årets första halvår summeras till ett av de bästa i mannaminne på börsen. Stockholmsbörsens OMXS-index har sedan årsskiftet lyft över 16 procent.

Stockholmsbörsen går därmed bättre än alla de nordiska grannländernas börser, med undantag för den lilla börsen i Reykjavik.

Börs Kurslyft i procent hittills i år

Stockholm 16,0

Oslo 6,5

Köpenhamn 11,7

Helsingfors 7,3

Reykjavik 18,6

Stockholmsbörsen står sig även mycket bra vid en global jämförelse, även om det är svårt att hänga med i rallyt på Shanghaibörsen och Nasdaq i New York, som trots all geopolitisk oro och handelskriget i USA hittills i år har rusat iväg uppåt med 20 respektive 22 procent.

Börs Kurslyft i procent hittills i år

Dow Jones 15,1

Nasdaq 21,6

Frankfurt 17,1

London 10,0

Paris 18,2

Tokyo 9,1

Shanghai 20,0

Hongkong 13,9

Samtliga kurser i tabellen bygger på en avstämning under eftermiddagen den 27 juni.

Källa: Reuters Eikon

Fakta: Energi och verkstad draglok

Sektorerna som drar mest uppåt på Stockholmsbörsen är aktier inom energi, verkstad och kraft, men även teknikaktier går bra, medan telekom och finans bromsar.

Sektor Kursutveckling hittills i år i procent

Olja och gas 32,2

Råvaror 15,5

Verkstad 25,6

Konsumentvaror 23,9

Läkemedel 13,2

Konsumenttjänster 13,8

Telekom 2,8

Kraft 22,8

Finans 6,2

Teknik 19,1

Samtliga kurser i tabellen bygger på en avstämning under eftermiddagen den 27 juni.

Källa: Reuters Eikon

Fakta: Storbanker mot strömmen

Bland tungviktarna i OMXS30-index är det i första hand verkstadsaktier som drar uppåt, med kurslyft för Assa Abloy och Atlas Copco på över 30 procent. SCA-avknoppningen Essity sticker också ut med ett kurslyft på 33 procent. Men den riktiga raketen är medicinteknikbolaget Getinge, med ett kurslyft på över 80 procent.

Sorgebarnen finns i banksektorn, där Swedbank i kölvattnet på misstänkt penningtvätt i Estland har förlorat 30 procent av sitt börsvärde sedan årsskiftet. Nordea har samtidigt tappat 9 procent och bland de fyra storbankerna är det bara SEB som ligger på plus med en blygsam uppgång på 1,1 procent.

ABB 8,2

Alfa Laval 4,9

Assa Abloy 30,7

Astra Zeneca 13,2

Atlas Copco A 39,0

Atlas Copco B 36,0

Autoliv 2,4

Boliden 25,5

Electrolux 27,5

Ericsson 14,4

Essity 31,3

Getinge 78,3

Handelsbanken -5,9

H&M 30,9

Hexagon 25,8

Investor 18,3

Kinnevik 13,1

Nordea - 9,0

Sandvik 34,2

SCA 16,1

SEB 0,9

Securitas 14,0

Skanska 16,4

SKF 26,8

SSAB 5,2

Swedbank -29,5

Swedish Match 13,2

Tele2 18,7

Telia -2,0

Volvo 26,4

Samtliga kurser i tabellen har hämtats vid börsens stängning torsdag den 27 juni.

Källa: Reuters Eikon

ANNONS