Marcus Wallenberg fick följa med då statsminister Stefan Löfven på träffade ministrar i Saudiarabien 2016. Snart får Marcus och Jacob Wallenberg följa med Löfven in i Vita huset till president Donald Trump. Arkivbild.
Marcus Wallenberg fick följa med då statsminister Stefan Löfven på träffade ministrar i Saudiarabien 2016. Snart får Marcus och Jacob Wallenberg följa med Löfven in i Vita huset till president Donald Trump. Arkivbild.

Löfven ger Wallenberg biljett in till Trump

Gräddan av det svenska näringslivet får följa med statsminister Stefan Löfven in i Vita huset för direkta samtal med president Donald Trump i nästa vecka. Investeringar och handel är ett huvudämne i Trumps möte med Löfven.

ANNONS
|

Det är inte ovanligt att svenska statsministrar har med sig en näringslivsdelegation när de träffar presidenter och premiärministrar på större utlandsresor. Stefan Löfven (S), med sin bakgrund som fackordförande i industrin, är inget undantag.

Det som enligt statsrådsberedningen är lite ovanligt är att höjdarna i näringslivsdelegationen själva får vara med på en del av tvåtimmarsmötet mellan Stefan Löfven och Donald Trump i Vita huset den 6 mars. Det blir inte bara ett tillfälle att skaka händer, staten ger kapitalet en biljett in till den amerikanske presidenten.

Personerna som får möjlighet till direkta meningsutbyten med Trump är Marcus Wallenberg, ordförande för bland annat SEB och Saab, Jacob Wallenberg, ordförande i Investor, Ericsson och ABB och Volvo AB:s vd Martin Lundstedt. Det gäller även Saabs vd Håkan Buskhe, Astra Zenecas vd Pascal Soriot, Ericssons vd Börje Ekholm och Business Swedens vd Ylva Berg.

ANNONS

Under näringslivsdelen av mötet väntas den amerikanske handelsministern Wilbur Ross delta.

Dagen efter mötet i Vita huset ska Stefan Löfven besöka Astra Zenecas forskningsenhet i Gaithersburg samt Volvo Trucks i Hagerstown, båda i närheten av Washington.

Under andra delar av mötet mellan Trump och Löfven, där ett huvudämne är säkerhetspolitik, väntas även den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson och den nationelle säkerhetsrådgivaren H.R MacMaster delta.

TT

Fakta: Löfven möter Trump

Statsminister Stefan Löfven är inbjuden till Vita huset och president Donald Trump den 6 mars.

Huvudämnen är ekonomi och säkerhetspolitik.

I en del av det två timmar långa mötet, med tillhörande pressträff, får svenska näringslivsföreträdare vara med. Bland dem finns bland andra Marcus och Jacob Wallenberg, Volvo AB:s vd Martin Lundstedt samt Saab:s vd Håkan Buskhe och Astra Zenecas vd Pascal Soriot.

Den 7 mars besöker Löfven Astra Zeneca och Volvo utanför Washington

Källa: Statsrådsberedningen

ANNONS