Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Många vill ha skuldsanering. Arkivbild.

Långa väntetider för skuldsanering

Antalet ansökningar om skuldsanering är historiskt högt. Rekordintresset har lett till långa väntetider.

Fram till sista juni i år ansökte cirka 9 500 personer om skuldsanering. Det är ungefär 1 000 personer färre än under samma period förra året, men dubbelt så många som första halvåret 2016. Då sökte drygt 5 000 personer om skuldsanering. Ökningen mellan 2016 och 2017 beror främst på ett nytt regelverk som började gälla i november 2016. Regelverket har gjort det lättare att ansöka och genomföra en skuldsanering.

- Allmänt sett är skuldsanering en bra ekonomisk rehabilitering. De som får skuldsanering kommer sällan tillbaka till Kronofogden, säger Per-Olof Lindh.

Långa väntetider

Det stora intresset för skuldsanering har lett till långa väntetider för dem som ansöker.

- Precis innan lagstiftningen trädde i kraft var vi faktiskt ifatt och då hann vi handlägga ett ärende inom en månad, säger Per-Olof Lindh.

I januari i år tog det fyra och en halv månad innan handläggningen började, medan det i dag dröjer cirka fem och en halv månad. Regeringen har tillfälligt höjt Kronofogdens anslag med 20 miljoner kronor per år under perioden 2017-2019, men pengarna motsvarar inte kostnaden för ökningen av ansökningar.

- Det räcker inte till. Det räcker till för att ta hand om ansökningarna som kommer in, men inte för att beta av den balansen som har byggts upp efter lagändringen, säger Per-Olof Lindh.

Mer pengar behövs

Han uppskattar att myndigheten behöver ytterligare 30-40 miljoner under ett antal år för att hinna ikapp. Enligt en intern beräkning hos Kronofogden har lagändringen i nuläget kostat myndigheten ungefär 120 miljoner kronor.

Trots minskningen av ansökningar under årets första månader tror Per-Olof Lindh att antalet ansökningar på lång sikt kommer öka.

- Nu har antalet ansökningar minskat i år och det kan bero på att inflödet var extremt högt förra året. Man ska komma ihåg att denna ökning kommer i en långvarig högkonjunktur. Den dagen räntorna stiger och det blir lite mer ekonomiska problem så tror jag att ökningen kan fortsätta, säger Per-Olof Lindh.

För närvarande har nästan 37 000 personer i landet en pågående skuldsanering.