Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Banco Sabadell flyttar huvudkontoret från Barcelona, och fler storbanker kan följa efter. Arkivbild.

Lättare för företag att lämna Katalonien

Den spanska regeringen kommer att göra det enklare för företag att lämna Katalonien. Ett lagdekret, som väntas godkännas på fredagen, kan bli ett hårt slag för den självständighetssträvande regionens näringsliv.

Dekretet är skräddarsytt för storbanken Caixa, enligt två källor till Reuters. Det gör det enklare för bolag att flytta sin bas utan att hålla en extra bolagsstämma, om Katalonien utropar självständighet.

- Regeringen arbetar på en lagändring så att det inte längre behövs ett möte för att få aktieägarnas godkännande, vilket annars skulle kunna sinka beslutet vid en nödsituation, säger en av källorna till Reuters.

Banco Sabadell lämnar

Banco Sabadell beslutade redan på ett extrainkallat styrelsemöte på torsdagen att flytta sitt huvudkontor från Barcelona till Alicante som en följd av folkomröstningen i Katalonien, enligt El País. Redan på fredagen kommer man att genomföra snabba åtgärder för att kunna flytta inom de närmaste dagarna, säger en anonym källa inom banken till AFP.

Banco Sabadell motiverar beslutet med att man redan har operativ verksamhet i Alicante, enligt El País. Man vill inte vänta med beslutet tills den regionala regeringen bestämt sig för att utropa självständighet.

Innan mötet sade styrelseordförande Josep Oliu till El País att ett beslut inte baseras på politiska grunder utan på "det mest lämpliga för att skydda kundernas intressen". Banken är också orolig för instabilitet och för att hamna utanför EU och eurosystemet.

Caixabank överväger

Också Barcelona-baserade Caixabank överväger en flytt. Bankens styrelse kommer att träffas på fredag för att besluta i frågan, skriver La Vanguardia.

En flytt till Madrid eller Mallorca skulle enligt en källa till Financial Times motiveras av att Caixabank-ledningen befarar att den spanska regeringen i Madrid skulle vidta åtgärder som destabiliserar regionen och Barcelona om självständighet utropas.

Banken och den tillhörande Caixa-stiftelsen driver en bred verksamhet både i och utanför Katalonien, som finansiell drivkraft bakom stora satsningar men också som sponsor inom kultur och sociala program.

Förutom risken för bankflykt från Katalonien står regionen inför hot om sänkt kreditbetyg från ratinginstitut som S&P och Moody's. Enligt de båda instituten skulle en konflikt mellan Madrid och Katalonien kunna innebära likviditetsproblem för regionen vilket kan innebära att betalningar måste ställas in.