Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bankernas vinstnivåer på bolånen sjunker något. Arkivbild.

Lägre bankvinster på bolånen

Bankernas vinstmarginaler på hushållens bolån minskar och är nu den lägsta på två år. Men lönsamheten ligger fortfarande på höga nivåer och borde kunna prutas ner mer, enligt Finansinspektionens återkommande genomgång av bankernas bruttomarginaler.

Marginalen, lönsamheten, sjönk från 1,64 procent i slutet av första kvartalet till 1,57 procent i slutet av juni. Det är den lägsta nivån på två år men fortsatt klart högre än större delen av hela 2000-talet. Som lägst låg nivåerna kring 0,3 procent strax före finanskrisen 2008 bröt ut. De införda regleringarna av bankernas kapitalkrav förklarar bara en del av den kraftiga ökningen de senaste 5–10 åren, enligt Finansinspektionen (FI).

"Den höga marginalen på bolån visar att det finns ett förhandlingsutrymme för konsumenter. Samtidigt som banker kan behålla en god lönsamhet på bolån", skriver FI i en kommentar.

Lägre utlåningsräntor kombinerat med oförändrade finansieringskostnader för bankerna förklarar nedgången under det gångna kvartalet, enligt myndigheten.

"Trots nedgången under det andra kvartalet fortsätter bruttomarginalen att vara på en hög nivå", skriver FI som uppmanar fler att byta bank för att få ner bolånekostnaderna.