Jens Magnusson, privatekonom på SEB, ser en ökad sannolikhet för tuffare amorteringskrav med Stefan Ingves som fortsatt riksbankschef. Arkivbild.
Jens Magnusson, privatekonom på SEB, ser en ökad sannolikhet för tuffare amorteringskrav med Stefan Ingves som fortsatt riksbankschef. Arkivbild.

Låg ränta men tuffare amorteringskrav

Med Stefan Ingves fortsatt vid ränterodret kan landets bostadsägare hoppas på lite längre tid med rekordlåga räntor. Fast samtidigt ökar sannolikheten för tuffare amorteringskrav.

ANNONS
|

Kronan försvagades märkbart när det stod klart att Stefan Ingves får fortsätta i fem år till på posten som riksbankschef. Det ska tolkas som att finansmarknaderna räknar med att med Ingves vid rodret så väntar ingen snar räntehöjning. Fortsatt låg ränta ger en svagare krona.

Ingves har på senare tid gjort sig känd som en styvnackad motståndare till höjd styrränta innan inflationsuppgången satt sig ordentligt. Goda nyheter för hårt belånade hushåll alltså – åtminstone ur räntesynvinkel.

- Marknaden tar det som att det blir låga räntor ganska länge till, säger Swedbanks chefsekonom Anna Breman.

ANNONS

Stigande räntor

Fast att Ingves fortsätter påverkar bara räntan på marginalen, tror Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

- Det är farligt att ta det här som intäkt för att räntorna kommer att vara låga för evigt. Den stora trenden kommer vara stigande räntor, oavsett riksbankschef, säger han.

Däremot ser Magnusson att ett skärpt amorteringskrav rycker närmare. Detta eftersom Ingves varit tydlig med att andra myndigheter, Finansinspektionen (FI) och inte Riksbanken, får ta hand om överhettningen på bostadsmarknaden. FI filar nu på ett slutförslag till skuldkvotstak för bolånetagarna – något som kommer bli kännbart för många med lån.

- Om något så ökar sannolikheten för ett skärpt amorteringskrav, säger Jens Magnusson.

Riksbankens senaste bedömning är att räntan kommer att börja höjas i mitten av nästa år. Men både Anna Breman och Jens Magnusson och många av de övriga ekonomerna tror att det kan komma tidigare. Stefan Ingves och Riksbanken har den senaste tiden fått bitvis hård kritik för att envisas med minusräntan samtidigt som den svenska ekonomin går på högvarv.

ANNONS

TT

Fakta: Skärpt amorteringskrav

Finansinspektionens (FI) skärpta amorteringskrav går ut på att bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoårsinkomst ska tvingas amortera en procentenhet mer av lånet än vad de behöver göra i dag.

Förslaget är ute på remiss och senare i höst väntas FI komma med ett skarpt förslag som regeringen sedan ska säga sitt om. Dem 1 januari 2018 kan de tuffare amorteringskraven införas.

Nuvarande amorteringskrav innebär att låntagare med en belåningsgrad i intervallet 50–70 procent av marknadsvärdet på bostaden årligen ska amortera minst en procent av bolånet. Låntagare med en belåningsgrad över 70 procent ska årligen amortera minst två procent av bolånet.

Källa: FI

ANNONS