USA:s finansminister Janet Yellen vill inte höja taket på insättningsgarantierna i amerikanska banker.
USA:s finansminister Janet Yellen vill inte höja taket på insättningsgarantierna i amerikanska banker. Bild: Amanda Andrade-Rhoades/AP/TT

Krisbankens chefer avstår bonusar

Oron för nya kollapser i banksektorn i USA bubblar vidare på Wall Street.
Bland bankerna i fokus på Wall Street finns främst First Republic, vars chefer nu valt att strypa sina bonusar efter kursraset med 90 procent sedan årsskiftet.

ANNONS
|

First Republics arbetande ordförande James Herbert och koncernchefen Michael Roffler har tillsammans med alla andra i ledningsgruppen valt att dra ned bonusarna till noll för 2022, enligt dokument som lämnats in till USA:s finansinspektion SEC.

Uppgifterna kommer samtidigt som ratinginstitutet Fitch Ratings sänkt bankens kreditbetyg till B från BB – vilket är en ännu tydligare signal om att risken för att banken ställer in betalningar har ökat.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg pågår samtidigt intensiva förhandlingar för att rädda krisbanken från att drabbas av samma öde som de tre amerikanska nischbanker som för två veckor sedan gick omkull till följd av så kallade bankrusningar – där kunder tömmer sina konton så snabbt att pengarna i banken tar slut.

ANNONS

First Republics aktie föll hårt i onsdags på Wall Street i ännu en våg av bankfrossa efter det att USA:s finansminister Janet Yellen sagt att det inte finns planer på att höja taket för insättningsgarantier i USA.

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), med chefen Jerome Powell, verkar samtidigt ha börjat diskutera en anpassning av behovet att höja styrräntan framöver mot bakgrund av orosvågen i banksektorn.

– Vi följer vad som händer bland bankerna och frågar oss om kreditförhållanden kommer att stramas åt. På ett sätt kan det ersätta räntehöjningar, sade Powell till journalister.

Uttalandet gjordes sedan Fed som väntat höjt styrräntan i USA med 25 punkter (0,25 procentenheter) till 4,75-5,00 procent.

Något mjukare linje

Fed-ledamöternas egna prognos för styrräntan framöver – kallad Dotplot – pekar nu mot en topp för styrräntan i USA på 5,00-5,25 procent i år.

Detta kan ses som en något mjukare linje än budskapet i en utfrågning i kongressen nyligen, där Powell sade att räntan kanske måste höjas betydligt högre för att få bukt med inflationen.

Banksektorn tog stryk

Hela banksektorn tog stryk på börsen efter detta. Bland de mest pressade bankerna föll First Republic Bank och Pacwest Bancorp med 15,5 respektive 17,1 procent.

Kalifornienbaserade First Republic Bank har därmed tappat 89 procent av sitt börsvärde sedan årsskiftet. Större delen av nedgången har ägt rum i turbulensen efter bankrusningen mot nischbanken Silicon Valley Bank för två veckor sedan.

ANNONS

I terminshandeln på Wall Street inför torsdagens handel återhämtar sig både First Republic och Pacwest Bancorp, upp med 3,5 respektive 5 procent mot onsdagens stängningskurs.

ANNONS