Sanktioner mot den ryske oligarken Oleg Deripaskas företagsimperium kan tvinga fram en nedläggning av produktionen på Kubal-smältverket i Sundsvall. Arkivbild
Sanktioner mot den ryske oligarken Oleg Deripaskas företagsimperium kan tvinga fram en nedläggning av produktionen på Kubal-smältverket i Sundsvall. Arkivbild

Kraftigt vinstlyft för sanktionshotade Rusal

Den ryska koncernen Rusal, som bland annat äger aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall, redovisar ett vinstlyft på 42 procent för årets tredje kvartal och utser samtidigt en ny vd.

ANNONS
|

Rusal, världens näst största aluminiumtillverkare efter kinesiska Hongqiao, ingår i den USA-sanktionerade oligarken Oleg Deripaskas företagsimperium med bland annat holdingbolaget EN-plus. Såväl Deripaska som åtta bolag där han är storägare hotas sedan i våras av USA-sanktioner.

Som en följd av sanktionshotet mot Rusal hotas Kubal, med cirka 500 anställda i Sundsvall, av nedläggning. Sveriges handelsminister Ann Linde (S) räknar med någon form av klargörande besked från USA:s regering efter tisdagens mellanårsval till USA:s kongress.

Den nya vd:n, Evgenij Nikitin, har varit tillförordnad vd sedan i maj och har tidigare varit chef för Rusals aluminiumtillverkning.

ANNONS

Både Rusal och EN-plus, som fick en ny vd i fredags, har sedan sanktionshotet uppkommit rekryterat en rad chefer och direktörer utan koppling till Deripaska, för att förmå USA att göra undantag från sanktionerna.

USA har flera gånger skjutit fram sanktionerna för att eventuellt undanta Rusal. Enligt Trumpregeringens senaste besked införs sanktionerna den 12 december.

TT-Reuters

Fakta: Ökad aluminiumproduktion

Rusal, noterat på Hongkongbörsen och storägare i bland annat gruvkoncernen Norilsk Nickel, redovisar ett nettovinstlyft till 623 miljoner dollar (cirka 5,6 miljarder kronor) för tredje kvartalet.

Resultatet lyftes av högre aluminiumpris och en ökning av produktionen med 1 procent till 940000 ton.

Nuvarande deadline för när USA-sanktionerna mot Kubal-ägaren träder i kraft är 12 december. Men Kubal behöver cirka en månad på sig att stänga ner, vilket innebär att den successiva nedstängningen kan inledas redan om en vecka.

Kubal har cirka 470 anställda och hade i fjol försäljningsintäkter på över 1,8 miljarder kronor, enligt årsredovisningen.

ANNONS