Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Kronofogden vill förebygga de utlandsföddas överrepresentation i de egna registren. Arkivbild.

Kraftig övervikt utlandsfödda hos Kronofogden

Låg utbildning, hög arbetslöshet och skrala inkomster – en grogrund för skulder. Det är också anledningen till att människor födda utomlands är kraftigt överrepresenterade hos Kronofogden. Flera myndigheter jobbar tillsammans för att försöka bryta den onda spiralen.

De utrikes födda med skulder hos Kronofogden är kraftigt överrepresenterade i statistiken, med 64 procent fler gäldenärer i förhållande till hur många de är i befolkningen. Och trenden är tydlig, övervikten utlandsfödda ökar hela tiden.

- Och då är ändå inte de 45 000 gäldenärer utan svenskt personnummer med i statistiken. Så förmodligen är överrepresentationen ännu högre, säger Davor Vuleta, som forskar i rättssociologi i Lund och är anställd hos Kronofogden och som i en studie gått igenom hur verkligheten ser ut.

Gäller alla

Utbildningsnivå, sysselsättning och inkomst är de förklarande bakgrundsvariablerna till varför man hamnar i Kronofogdens register.

- Och det gäller för alla, oavsett bakgrund, säger Davor Vuleta.

- Väldigt mycket beror på strukturella problem som sysselsättning och inkomster, men det går inte helt att frånta individens egna ansvar.

Eget företag

Speciellt skatteskulder är vanligare bland personer som invandrat till Sverige. Att invandrare i högre utsträckning startar eget företag skulle kunna vara en förklaring till att det slutar illa med en skuld till staten som slutnota, resonerar Vuleta. Men även obetalda studieskulder, tv-licensavgifter och böter är vanliga och också kraftigt överrepresenterade hos människor födda någon annanstans än i Sverige.

För att hjälpa de här grupperna ur den onda spiral som en obetald skuld ofta innebär, har Kronofogden tillsammans med andra myndigheter som Konsumentverket och Finansinspektionen dragit i gång ett samarbete för att jobba mer preventivt. En viktig bit är Information till så kallade budbärare, människor som jobbar med nyanlända och invandrargrupper, enligt Davor Vuleta.