Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konkurshotet avvärjt - krisplan godkänd för Norwegian

Flygbolaget Norwegians aktieägare säger ja till räddningsplanen, uppger norska tidningen Dagens Näringsliv.

Det konkurshotade lågprisflygbolaget Norwegian, med 95 procent av sin flygplansflotta parkerad till följd av coronapandemin, har inlett en extra bolagsstämma för att godkänna en drastisk krisplan.

Det konkurshotade lågprisflygbolaget Norwegian, med 95 procent av sin flygplansflotta parkerad till följd av coronapandemin, har inlett en extra bolagsstämma för att godkänna en drastisk krisplan.

Oslobörsen har stoppat handeln med Norwegian-aktien tills det att stämman fattat de avgörande besluten.

Det var efter långa förhandlingar som det norska flygbolaget natten mot måndag meddelade att en uppgörelse till slut har nåtts med flygplansuthyrarna. Norwegian står farligt nära konkursens rand och uppgörelsen var det som saknades i ledningens räddningsplan, efter att en överenskommelse med flygbolagets långivare slöts under söndagen.

"Företaget har fått starkt stöd från både långivare och leasingbolag, och styrelsen har därför uppdaterat beslutsförslaget till den extra bolagsstämman", skriver Norwegian i ett uttalande.

Via videolänk

Hela flyg- och resebranschen har drabbats hårt av de restriktioner som införts för att bromsa spridningen av coronaviruset, men Norwegian var redan tidigare i en svår ekonomisk situation.

Arbetet med räddningsplanen har pågått i flera veckor och klockan 8.30 i dag samlas aktieägarna för en extra bolagsstämma. Via videolänk ska de då rösta om ledningens räddningsplan. Om de inte godtar den hotar konkurs.

Förslag om nyemission

Efter hårda förhandlingar in i det sista med stora långivare har aktieägarna en uppgörelse om att omvandla lån till aktier att ta ställning till. Leasingbolag är också med på tåget och har nu gått med på att omvandla 730 miljoner dollar (cirka 7,2 miljarder kronor) av bolagets leasingskulder till Norwegian-aktier.

På måndagens extrastämma ska Norwegians befintliga ägare säga ja eller nej till den drastiska skuldrekonstruktionen, som i ett slag urvattnar deras ägande från 100 procent till drygt 5 procent.

Över tio miljarder

Totalt uppger Norwegian inför extrastämman att över tio miljarder norska kronor av bolagets skulder nu kan omvandlas till aktier. Detta skulle tillsammans med ett planerat kapitaltillskott på 400 miljoner norska kronor innebära att bolagets andel eget kapital ökar till över åtta procent, vilket är ett villkor för att den norska staten ska gå in med mer lånegarantier.

Skulle den stora skuldrekonstruktionen inte godkännas av ägarna har Norwegian-ledningen varnat för att flygbolagets kassa skulle sina redan i mitten av maj.

Räddningsplanen måste få två tredjedelars majoritet vid stämman. Om den godtas är målet för vd:n Jacob Schram att få del av det statliga räddningspaketet på 2,7 miljarder norska kronor i mitten av maj. Med tillgång till krislånen anser han att det går att hålla företaget flytande hela 2020.